Sağlık
  • 30.9.2008 04:24

BAYRAM ŞEKERİNDEKİ GİZLİ DÜŞMANA DİKKAT!..

Pasta, şekerlemelerde kullanılan saf şeker çok konsantredir, metabolizmada tamiri zor bozukluklara yol açar.
Her bayram ziyaretinde bir ikram gerçekleşir. Geri çevirmenin uygunsuz olacağını düşünerek tükettiğiniz şekerlemeler ve şekerli besinlerse size kalori ve hasar olarak dönecektir. ekerin zararlarını bir kez daha hatırlatmak yerinde olacaktır. Bir çok kronik hastalığın oluşma nedenidir. Şeker ince damarları tıkar, kan dolaşımına kalbe olumsuz etki eder.
Şeker aşırı insülin salgılanmasına, bu da metabolizma ve hormon bozukluklarına neden olur. Şeker obezitenin nedenlerindendir. Büyüme hormonunu yavaşlatır. Şekerin un, yağ, kako, fıstık, kaymak gibi besinlerle birleşmesi sonucunda ortaya çıkan tatlılar ve şekerlemelerin kalori değeri çok yüksektir. Farkında olmadan ufacık bir lokmadan harcadığınızın kat kat üstünde kalori alırsınız.
BiTTERi TERCiH EDiN
Çikolata, içeriğinde çok fazla şeker bulunduran (işlenmiş şeker) oldukça kalorili bir yiyecektir. Kandaki şeker seviyesini yükseltir, kilo yapar, çikolata yapımında kullanılan kötü kolesterol içeren doymuş yağlar kolesterolü yükseltir. İyi kalitede bir çikolatada bu oran biraz daha düşüktür. Çünkü kaliteli çikolatalar kakao yağından yapılır ve diğer doymuş yağlara oranla daha az kalorilidir.
Çikolata alımında bu konuya özen göstermekte yarar vardır. Bu ikilemin önüne geçmek için kendinize pratik yollar oluşturabilirsiniz. Unutmayın sık aralıklarla şeker tüketmek zararlıdır. Çikolatada sütlü çikolata yerine bitteri tercih edin. Misafirlerinizin şekere karşı duyarlı olabileceğini düşünerek alternatif ikram geliştirin. Kuru kayısı, meyve, rafine şeker içermeyen ürünler gibi. Kendinize de bu tarz tatlı tüketim sistemi geliştirin.
ŞEKER HASTALARI GLiSEMiK iNDEKSi GÖZARDI ETMEYiN
Bayram ikramlarında ve yemeklerinde özellikle şeker hastalarını üzen glisemik indeks konusunda hassas davranması gerekir. Glisemik indeks karbonhidratların kan şekeri düzeyine olan etkilerini ölçümleme sistemi olarak adlandırılır.
UZUN SÜRE TOK TUTAR
Besinlerin karbonhidrat içerikleri kan şekerini değişik derecelerde yükseltmekte olup glisemik indeksi düşük olanlar genelde tercih edilen besinlerdir. Bunun sebebi glisemik endeksi düşük besinlerin insanları daha uzun süre tok tutabilmeleridir. Glisemik indeksi yüksek besinlerin alınması sonucunda ise bu ağır şekerlere karşı insülin fazla miktarda salındığından ve sonra hızla düştüğünden acıkma daha hızlı olmaktadır. Bu nedenle sahurda yenen yüksek glisemik endeksli besinler ki bunlardan başlıcaları pilav, hamur işleri, tatlılar, bal, reçel insülin salınımını hızla arttırıp hızla düşürdüğünden açlığa neden olurlar.
GLİSEMİK İNDEKS TABLOSU
DÜŞÜK
Barbunya, kuru fasülye, nohut, mercimek, portakal, elma, kepekli ekmek, yulaf, tam buğday ekmeği, elma, armut, ham şeftali, mandalina, erik, çilek, kiraz, kayısı, greyfurt, süt, yoğurt, fındık.
ORTA
Esmer pirinç, çavdar ekmeği, kivi, kayısı, olgun şeftali
YÜKSEK
Patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, muz, kavun, karpuz, mısır, börek, hamur işeri, havuç, pancar, turp, incir.
Dr. İsmail Ağar (BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:51

İLGİLİ HABERLER