Ekonomi
  • 28.8.2009 11:14

BDDK BANKALARI HİZAYA GETİRECEK

BDDK Başkanı Bilgin, kredi takip oranı ortalamanın üzerinde olan ve konut kredileri takibe dönüşüm oranı göze çarpacak kadar olumsuz performans gösteren bankalara, yetkiyi askıya alma uyarısında bulundu.

Takibe düşen kredi kartı oranındaki artış ile kart borçlarını yeniden yapılandırmanın beklentilerin altında gerçekleşmesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nu (BDDK) alarma geçirdi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankaları kendilerine çeki düzen vermeye davet etti. Bilgin, aynı uyarıyı konut kredileri kullanımı için de yineleyerek, konut kredileri trendinde ortalama takibe dönüşüm oranına göre göze çarpacak kadar üzerinde olumsuz performans gösteren bankalar için Bankacılık Yasası'nın 4'üncü maddesini işleteceğini bildirdi.

KABAHAT CEZASI YETERSİZ

Reuters'in sorularını yanıtlayan Bilgin'in verdiği bilgiye göre, 7 Ağustos itibariyle takipteki 7 milyar liralık bireysel kredinin 3.7 milyar lirası kredi kartlarından oluşuyor. Kredi kartında bankaların da pazarlama hataları olduğunu belirten Bilgin, şunları söyledi: "Tespit ettiklerimize cezalar vermekteyiz. Ancak, cezaların, Kabahatler Kanunu'ndan kaynaklanan özelliği, caydırıcılıktan uzak olmasıdır. Bu enstrümanı, koyduğumuz kurallar dahilinde kullandırmamakta ısrar eden ve kredi kartı takip oranı Türk bankacılık sisteminin genel ortalamasının, dikkat çekici şekilde üzerinde olan bankalarımızın kendilerine bir miktar çeki düzen vermesi önem arz etmektedir. Bunu göremediğimizde, para cezalarının yanı sıra Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesinin verdiği yetkiyle geçici süreyle de olsa ilgili bankanın yeni kredi kartı çıkarma yetkisini askıya almayı çok hızlı ele alabiliriz."

Komşu bankaya bakıp umutla gelen müşteriyi aldatmayın

BDDK Başkanı Bilgin, bireysel ve konut kredilerinde son dönemde bir hareketlenme olduğunu, bunun piyasalara olumlu etki yapacağını ve bu alanda çok büyük bir risk beklemediğini de söyledi. Bilgin, uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi: "Pazar payını ölçüsüzce büyütmeyi, komşu bankanın aldığı karara reklamdan başka bir işlerliği olmayan başka bir kararla cevap vermeyi, büyük umutla şubeye giden müşteriye reklamlarda hiç de yer alamayan yeni masraflar çıkarmayı gurur kaynağımız bankalarımızın yapmayacağını bekliyoruz. Diğer yandan, konut kredisinde de ortalama takibe dönüşüm oranına göre göze çarpacak kadar olumsuz performans gösteren bankalar için geçici de olsa Bankacılık Yasası'nın 4. maddesi gereği işlem yapılması da gündeme gelebilir."

Kredi kartında takip oranı % 10'a ulaştı

7 Ağustos itibariyle bireysel krediler toplamı 121 milyar lira. Bu tutarın 86 milyar lirası tüketici kredilerinden, 35 milyar lirası kredi kartlarından oluşuyor. Kredilerde ilk sırayı 41 milyar lira ile konut kredisi aldı. Takipteki bireysel kredi toplamı 7 milyar 15 milyon lira oldu. Bunun 3.7 milyar lirası kredi kartları, 3.3 milyar lirası da tüketici kredisinden oluştu. Takip tutarı konut kredisinde 812 milyon lira olarak belirlendi. Takip oranı kartta yüzde 9.57, diğer kredilerde yüzde 3.69, konutta yüzde 1.95 oldu.
sabah

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER