Gündem
  • 5.5.2013 16:17

BDP çekilmenin gününü açıkladı

Kışanak, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in 'PKK çekildi' sözlerine karşılık, "Çekilme 2 gün sonra başlayacak. Herkesi bu konuda duyarlı ve hassas olmaya davet ediyoruz" dedi.BDP'li Gültan Kışanak ziyaretler sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in 'PKK çekildi' açıklaması hakkında düşünceleri sorulan Kışanak, resmi açıklamalara göre hareket ettiklerini belirterek, çekilmenin 2 gün sonra başlayacağını bildiklerini söyledi. Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:"Sayın Cemil Çiçek böyle bir açıklamayı hangi bilgiye dayanarak yaptı bilemiyorum. Bizim elimizde böyle bir bilgi yok. Biz tarafların resmi açıklamalarını esas alıyoruz. Biliyorsunuz, bir süre önce Sayın Öcalan'ın mektubunu Kandil'e götürmüştük. Oradaki yöneticilerle bu konuyu görüşmüştük. Akabinde geri çekilme ile ilgili açıklamalar yapılmıştı. Bize, orada izah ettikleri, anlattıkları da teknik olarak hazırlıkların ancak bir hafta on gün içinde tamamlanacağı ve bu süreci başlatacakları yönündeydi. Nihayetinde gelişmeler böyle oldu. Bizim ziyaretimizden 7-10 gün sonra bu açıklamayı yaptılar ve geri çekilmenin başlayacağını ifade ettiler. Tabi biz doğal olarak resmi temaslarımızı ve resmi açıklamaları esas alarak, geri çekilme sürecinin 2 gün sonra başlayacağını varsayıyoruz. Ve herkesi de bu konuda duyarlı olmaya, hassas olmaya davet ediyoruz. Özellikle, hükümetin güvenlik kuvvetlerinin, ilgili resmi makamların bu konuda askeri bir operasyona, bir çatışma ortamına yer vermeyecek şekilde bir yaklaşım ve tutum içerisinde olmasını bekliyoruz. Bu, tüm Türkiye'nin arzuladığı, beklediği bir gelişmeydi. Gerçek barışı, kalıcı barışı, demokratikleşmeyi konuşabilmek için önemli, tarihi bir fırsat. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekir."
'DİN ADAMLARI DOKUNULMAZ OLMALILAR'
Ortodoks Kilisesi'ni ziyaret eden Gültan Kışanak ve beraberindekileri Kilise Vakıf Heyeti Başkanı Can Teymur ve Kilise Papazı Dimitri Yıldırım karşıladı. Paskalya Bayramı'nı buruk kutladıklarını belirten Can Teymur, büyük bir aşkla, ülkemizde huzurun barışın tesisi için her zaman dua ettiklerini söyledi.Ortodoksların Paskalya Bayramı'nı kutlayan Kışanak, Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in kaçırıldığı süreçte ziyaretlerinin gerçekleştiğini belirterek, metropolitlerin kaçırılışından üzüntü duyduklarını söyledi. Bu ziyareti daha iyi şartlar altında gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Kışanak, şöyle konuştu:"Bu ziyaretimizi, kutlamaları daha iyi koşullarda yapabilseydik. Burayı ziyaret ederken iki metropolitin kaçırılışından üzüntü duyuyoruz, kaygı duyuyoruz. Yaşamlarından endişe ediyoruz. Bu durumun biran önce sona ermesini arzuluyoruz. Din adamları, halkın inançları için hizmet edenlerin, toplumu birbirine yakınlaştıran, toplumun sorunların çözen, toplumsal barışa hizmet eden çok önemli kutsal görevleri var. Bu anlamda dokunulmaz olmaları gerekir. Dokunulmamalı. Her yerde özgürce bu çalışmalarını yürütebilmeliler .Tabi ki biz hiçbir şekilde insanlar arasında ayrım yapmıyoruz. Tüm insanların özgürlüğü çok önemlidir. Hiç kimsenin özgürlüğü kısıtlanmamalı, hiç kimsenin can güvenliği tehdit altında olmamalı. Ancak, din adamlarının saygın isimleri, metropolitin bir önemi var. Bölgesel olarak, büyük çatışmaların, kaosun yaşandığı bir ortamda, din adamlarının varlığı, görevi çok daha kutsaldır. Çok daha barışa hizmet eden, toplumsal barışı, uzlaşıyı tesis edebilecek önemli bir pozisyonları vardır. Bir an önce bu kötü durumun sona ermesini arzuluyoruz. Kaçırılan din adamları özgürlüklerine kavuşup, görevlerinin başında olmalılar."
'DEMOKRASİ YA VARDIR YA YOKTUR'
Gültan Kışanak ve beraberindeki heyet, İskenderun Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi ziyaretinde Dernek Başkanı Kemal Soysüren tarafından karşıladı. Soysüren, 30 yıldır devam eden savaşın son bulmasının, alevi toplumunu son derece memnun ettiğini söyledi. Soysüren, "Bu barış sürecinde, bizim de üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.Türkiye'de demokrasi sorunu olduğunu ve bu sorun çözülmeden, Kürt sorununun çözüme kavuşamayacağını ileri süren Kışanak, şöyle devam etti:"Belki silahlar susabilir. Kalıcı olarak, uzun süre çatışmasızlıklar yaşanabilir. Ama asıl Kürt sorununu çözmek, gerçek anlamda barışı tesis etmek, sadece ve sadece demokrasileşmeyle mümkündür. Bu da, Türkiye'nin bir bütün tüm ezilenlerini, tüm ötekileştirilenlerini ,tüm yok sayılanlarını, asimile edilmek istenenlerini kapsayan bir demokrasi ile olabilir. Kürtlere demokrasi, Alevilere olmayan bir demokrasi olamaz. Demokrasi ya vardır, ya yoktur. Varsa hepimiz için vardır, yoksa hiç birimiz için yoktur. Geçen yüzyıl boyunca yaşadıklarımızı göz önüne getirdiğimizde, her birimiz farklı açılardan büyük mağduriyetler, büyük acılar yaşadık. Bu ülkede, ne yazık ki egemen bir anlayış ve egemen bir zihniyet, toplumun büyük bir çoğunluğunu dışladı ve dışlanan bu kesimleri, temel yurttaşlık hakları da dahil olmak üzere, en insanı, en temel haklarını engellendi. Şimdi bunların hepsinin düzeltmenin zamanı."Kışanak, İskenderun'da partilileriyle yapacağı toplantının ardından, karayoluyla Hatay'ın Dörtyol ve Erzin ilçelerine giderek, partisinin düzenlediği mitinglere katılacak.   (DHA)
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER