Gündem
  • 16.5.2013 16:29

BDP’li vekilden tartışılacak çıkış!

TBMM’de BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 15 Mayıs 1932 yılında yayınlanmaya başlayan Havar Dergisi’nin, yayına başlama tarihinin yıldönümlerinin Kürt Dil Bayramı olarak kutlandığını belirten BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, derginin 1943 yılına kadar yayın hayatına devam ettiğini, Kürt dili açısından oldukça önemli ve iz bırakın bir dergi olduğunu belirtti.
Yasaklamaları çağrıştıracak bütün uluslararası sözleşmelerdeki çekincelerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Adil Zozani, ret ve inkarı, asimilasyonu dayatan her türlü yasak ve yasal düzenlemelerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. “Yaklaşık 1 asırdan fazladır tahrip ettiğiniz, yok saydığınız bu dilin yeniden yaşam bulması için pozitif ayrımcılığa ihtiyaç vardır. İnsanların kimliklerine şeref addetmeyi demokratik bir duruş olarak sergileyenlerin bu faşizan tutumlarından vazgeçmesi gerekir” diyen Zozani, insanlara kökenleri ile hitap etmenin de faşizan zihniyetin tezahürü olduğunu belirtti.
Kürtlerin Türkiye’de Kürt kökenli Türk vatandaşlığını kabul etmediklerini belirten Zozani, “Kürtler bu coğrafyada, Türkiye’de, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürt kökenli Türk vatandaşları değildir, kabul etmediler. Sürekli buna karşı direnç içinde oldular. Çünkü Kürtler Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürt kökenli Türk vatandaşları değiller. Kürtler Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürt vatandaşlarıdır. İnsanlara kökeni ile hitap etmek, köken addetmek insanların kendi aslından başka bir şekle dönüştüğünü ifade etmektir” diye konuştu.
Türkiye’de Kürt dilinin gelişmesi için üniversitelerde fakültelerin açılmasının bir ihtiyaç olduğunu belirten Zozani, “Bu dilin eğitim diline dönüştürülmesinin altyapısının bugünden örülmesi gerekir. Üniversitelerde fakülte açmak bu adımların bir kısmını karşılar” şeklinde konuştu.
Türkiye’de asimilasyoncu politikalarla yok edilmek istenen 29 tane dilin varlığının söylendiğini belirten BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, “Tekçi, Türk dilinden, kültüründen başka kültürlerin geliştirilemeyeceğinin önündeki bir uygulama ile karşı karşıya kaldık. Birçok dil yok olmayla karşı karşıya kaldı. Kürtler buna karşı direndiler. Dünyada en kadim dillerden birisi olan Kürt dili ve kültürü diğer dillere de örnek teşkil etti. 21 Şubat’ta Çerkezlerin, Lazların ve diğer halkların kendi dilleri ile eğitim talepleri oldu” dedi.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER