Gündem
  • 29.9.2013 16:26

BDP'den, 'Kürtler'e statü tanınsın' yürüyüşü

BDP Batman il Başkanı Rahşan Çarboğa, "Ana dilde eğitim önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmeli" dedi.

Belediye binası önünde bir araya gelen BDP'liler, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. BDP İl Başkanı Rahşan Çarboğa, Belediye Başkanvekili Serhat Temel, BDP PM üyesi Nezir Gülcan, İl genel ve Belediye meclis üyeleri ile partililerin katıldığı yürüyüş için önlem alan güvenlik güçleri, "Yürüyüş izinsiz, hakkınızda işlem yapılacaktır" uyarısında bulundu. Polis ile yaşanan tartışmadan sonra Cumhuriyet Meydanı'na gelen partililer, "Bir halkın diline kilit, iradesine kelepçe vurulamaz, dilimiz onurumuzdur" yazılı dövizi açtı. Abdullah Öcalan lehine sloganlarında atıldığı basın açıklamasında açıklama yapan İl Başkanı Rahşan Çarboğa, Kürt halkı olarak, halk olmaktan kaynaklı bütün doğal haklarını ve talep ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Sürecin sağlıklı yürümesi, demokratik ve güven verici bir ortamın sağlanması için aciliyet arz eden kısa vadeli hukuki-demokratik adımların atılması temelinde anadilde eğitimin önündeki tüm engeller kaldırılmalı, Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmelidir. TMK ve TCK değiştirilerek tüm siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşmaları sağlanmalıdır. Sayın Öcalan'ın çözüm sürecinde daha etkin katılımı sağlanması için güvenlik, sağlık ve özgürlük koşulları sağlanmalı. Düşünce, ifade, örgütlenme ve inanç özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı. Seçim barajı kaldırılmalı, siyasi partiler yasası değiştirilmelidir. Kürt sorununun temel kaynağı olma özelliği taşıyan militarist Anayasa yerine zaman geçirilmeden çoğulcu, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Anayasa hazırlanarak Kürt kimliği güvence altına alınmalıdır. Kürt halkının kendi kendini yönetme imkanlarının sağlanması için Kürt halkının statüsü tanınmalıdır."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:36

İLGİLİ HABERLER