Gündem
  • 28.4.2013 00:34

BDP'li Sakık: Kürt çocukları devlete 'One Minute' dedi

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık gelinen süreci değerlendirirken, "Bu süreçte Kürtler'in büyük bir çoğunluğu asla şiddete başvurmadı. Acımasız asimilasyon politikalarına karşı bir gün Kürt çocukları kalktılar ve devlete 'One Minute' dedi” dedi.

BDP Antalya İl Başkanı İhsan Nergiz ve BDP Alanya İlçe Başkanı Fahrettin Kiraz ile birlikte BDP İlçe Teşkilatı'na gelen Sakık, Türkçe ve Kürtçe olarak 'Sevgili yoldaşlar' diyerek partilileri selamladı.

İKTİDARI VE BDP’Yİ SUÇLUYORLAR

Parti ofisinin dar ve kalabalık olması nedeniyle dışarıda kalanlara sesini duyurabilmek amacıyla konuşmasını megafonla sürdüren Sakık, son birkaç ayda silahların sustuğu bir döneme tanıklık edildiğini ve Türkiye'nin dört bir tarafında annelerin artık ağlamadığını söyledi. Vicdan sahibi herkesin barış sürecini desteklemesi gerektiğini belirten Sakık, "Ama vicdansızları da görüyoruz. Dün 'savaş vardı' diye kıyamet koparıyorlardı. İktidara yöneliyorlardı, 'siz bu savaşı niye durdurmuyorsunuz' diyorlardı. Bugün savaş durmuş, insanlar ölmüyor, aynı birimler yine 'siz niye bu süreçte müzakereleri sürdürüyorsunuz, niye bu insanlar bu ülkeden çekip gidiyorlar?' diye iktidarı, BDP'yi sürekli suçlamaya çalışıyorlar" dedi.

KÜRT ÇOCUKLARI DEVLETE ‘ONE MİNUTE’ DEDİ

Cumhuriyetin kurulduğu günden itibaren 60 yıllık süreçte bütün kimliklerin, tek bir kimliğe hapsedilerek herkesin Türkleştirmeye çalışıldığını savunan Sakık, şöyle dedi: "Bu süreçte Kürtler'in büyük bir çoğunluğu asla şiddete başvurmadı. Acımasız asimilasyon politikalarına karşı bir gün Kürt çocukları kalktılar ve devlete 'One Minute' dedi. Nasıl ki Sayın Başbakan, Davos'ta bunu İsrail Cumhurbaşkanı'na söyledi, işte Kürt çocukları da bu 60 yıllık süre içersindeki zulme, devlete dönüp 'Biz buradayız. Artık bize zulüm etmeyin' dediler. O gün bugündür 30 yıllık çatışma sürecinden bugünlere geldik. Ama dünyanın hiçbir yerinde savaş sonsuza dek sürmez."

SOKAKLARI TETİKLİYORLAR

Konuşması sık sık alkış ve zılgıtlarla kesilen Sakık, barış sürecinin halkta karşılık bulmasına karşın siyaset dünyasında bazı kesimlerin bu süreçten rahatsız olduğunu öne sürdü. Kürt halkına uzun yıllardır baskı uygulandığını savunarak gelinen barış sürecine herkesin destek sunması gerektiğini anlatan Sakık, "Kürt halkı kendi dili, kimliği, kültürüyle kendisini ifade etse acaba Bahçeli ne kaybeder, Oktay Vural ne kaybeder, Kemal Kılıçdaroğlu ne kaybeder? Ey ulusalcılar, ey milliyetçiler siz ne kaybedersiniz? İnsanlık adına, hukuk adına, kardeşlik adına bu sürece herkes destek olmalı. Ama ne yazık ki görebildiğimiz kadarıyla bunlar bu sürecin barışa çevrilmemesi için sürekli sokakları tetikliyorlar” diye konuştu.

KIYAMETİ KOPARMIYORUZ

Akil insanlar konusuna da değinen Sakık, "Keşke akil insanlar heyetine daha geniş kesimlerden insan dahil edilmiş olsaydı. Ama yapılmadı dile kıyameti koparmıyoruz. Çünkü sürecin hassasiyetini biliyoruz. Sürecin ruhuna uygun adımlar atabiliriz. Bu akil insanlar sokaktaki barbarlara teslim olmamalıdır. Halkın yüzde 90'ı barış istiyor" dedi.

ALTERNATİF AKİL İNSAN ÇALIŞMASI YOK

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sakık, 'BDP'nin alternatif akil insan çalışması var mı?' sorusunu, "Bizim böyle bir çalışmamız yok. Parlamentodan bir komisyon talebimiz vardı. Bu talebimiz parlamentodan geçti. Diğer siyasi partiler üye vermeyeceklerini söylüyorlar. Parlamento gurubumuzdan bu komisyona üye vereceğiz, ama bu çalışma akil insanlarla ilgili değil. Biz bütün illerde saha çalışması yapacağız. Bu bir alternatif çalışma değil, ortaklaşmadır alsında" diye yanıtladı.

BİZİM ELİMİZDE YETKİ YOK

PKK'lıların 8 Mayıs'ta çekilmeye başlayıp başlamayacağının sorulması üzerine Sakık, "Valla silahlı güçler öyle söylüyor. Bizim elimizde yetki yok. Büyük ihtimalle 8 Mayıs'ta çekilme başlayacaktır" diye konuştu.

SİLAHLARIYLA ÇEKİLECEKLER

‘Çekilme silahlı mı olacak’ sorusuna ise Sakık, "Bu insanlar silahlı. Silahlarıyla birlikte çekilip gidecekler. Kandil'den onlara seslenenler, 'silahlarınız ile birlikte nasıl girdiyseniz, öyle çıkın' diye talimatları vardı. 'Kendinizi koruyun. Dağda kurt vardır, tehlikeler vardır' diyen de kendileridir. Onun için her halükarda onlar da buna uygun bir çıkış yaparlar" dedi.

Sırrı Sakık, açıklamalarının ardından partililerle bir süre basına kapalı görüştü. Sakık, yarın partisinin il teşkilatında partililerle bir araya gelecek.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:50

İLGİLİ HABERLER