Gündem
  • 4.1.2013 17:22

BDP'lilerin Öcalan'la görüşmesine ilk tepkiler...

ANKARA -   Bedirhanoğlu başkanlığındaki Temsil ve Diyalog Grubu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i ziyaret etti. Bedirhanoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini belirtti.
      Adalet Bakanı ile daha önce planlanmış bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Bedirhanoğlu, ''Son gelişmeler ışığında Adalet Bakanı ile görüş alış verişinde bulunduk. Adalet Bakanlığı, bu tür görüşmeleri ve girişimleri önemsediğini belirtti'' dedi.
      Görüşmede, terör sorununun çözümüne yönelik son gelişmeleri de önemsediklerini dile getirdiklerini anlatan Bedirhanoğlu, şöyle devam etti.
      ''Görüşmede, bu sürece başlangıcından itibaren destek sunma gayreti içinde olduğumuzu ilettik. Görüşme bu seyir içerisinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönemlerde de bu türden girişimlerin, heyetlerin katkılarını sayın Bakan beklediğini ifade etti. Bu sürecin olumlu bir mecrada ilerlemesi konusunda herkesin çaba göstermesi gerektiği ifade edildi. Bu konuda özellikle son süreci önemli buluyoruz. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürecin olumlu tamamlanması noktasında katkı sağlaması gerekiyor.''
      Bir gazetecinin, ''Somut talepleriniz oldu mu- Örneğin, İmralı'ya gitmek gibi'' sorusu üzerine Bedirhanoğlu, böyle bir taleplerinin olmadığını söyledi.
      Sürecin daha doğru ilerlemesi için, tüm kesimlerin katkı sağlaması gerektiğinin üzerinde durulduğunu anlatan Bedirhanoğlu, heyet olarak kendilerinin bu sürece katkı sunmaya devam edeceklerini bildirdi.
      Bir yol haritası olup olmadığının sorulması üzerine Bedirhanoğlu, genel anlamda bir çerçeve görüşmesi yaptıklarını, hükümetin zaten bir yol haritasının bulunduğunu söyledi.
      Bu görüşmelerin devam edip etmeyeceği sorusuna karşılık Bedirhanoğlu, farklı kesimlerle bu tür görüşmelerin olacağını belirtti.
      Silahların bırakılması konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Bedirhanoğlu, bu tip konuların çok keskin şekilde konuşulduğunu ifade etmenin zor olduğunu kaydetti.
     
     -''Doğası itibarıyla kırılgan bir süreç''-
    
     Aynı soruya heyette yer alan Gazeteci-Yazar Cengiz Çandar da şu yanıtı verdi:
      ''Görüşmenin en somut tarafı şu; bu çok olumlu bir gelişme. Sürecin sabote edilmesi tehlikesi var. Doğası itibarıyla kırılgan bir süreç. Bizim gibi faaliyetlerin, birinci derecede yapacağı iş, kamuoyunu ve bütün ilgili tarafları sabote girişimlerine karşı uyarmak ve sürecin devamına ilişkin kamuoyunu yüreklendirmek.''
      Heyette yer alan Prof. Dr. Mithat Sancar ise ''Adalet Bakanlığı'nın sizden bu yönde bir talebi oldu mu-'' yönündeki soru üzerine, sürece katkı sağlamak istediklerini açıkça ifade ettiklerini bildirdi.
      Sancar, Bakan Ergin'in bu tür girişimlere önem verdiğini söylediğini kaydetti.
      Sancar, ''Bu başlamış olan müzakere süreci dirençli ve istikrarlı hale gelmeli. Bu konuda herkes elinden geleni yapmalı. Bizim varlık amacımız zaten budur. Müzakere sürecinin dirençli ve istikrarlı sürmesine katkı sağlamaktır'' dedi.
      Çandar başka bir soru üzerine ise görüşmenin çok önceden, son gelişmeler yaşanmadan önce planlandığını söyledi.
      Çandar, ''Temas ve Diyalog grubu, adı üstünde hem temas hem diyalog var. Bu grubun kurulma amacına uygun bir gelişme olunca haliyle İmralı'yla ilgili son gelişmeler konuşuldu. Ama randevu epey önceden alınmıştı. Ayrıca görüşme talebini de sayın Bedirhanoğlu iletmişti'' dedi.
     
     Muhabir: Ferdi Türkten - Barış Gündoğan
     Yayıncı: Ertuğrul Cingil

 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 12:43

İLGİLİ HABERLER