Gündem
  • 5.6.2014 15:17

Bebek ürünlerine sıkı denetim

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, emzik ve biberonların bildirimi, piyasa gözetimi ve denetimi işlemlerinin 31 Ekim 2013 tarihinden itibaren Gümrük Bakanlığı’na geçtiği hatırlatıldı. Açıklamada, “Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı Ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi Ve Denetimi İle Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ” çerçevesinde üretici ve ithalatçı firmaların ürünlerini piyasa sunmadan önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirmek ve uluslararası akreditasyona sahip veya bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuarlardan alınmış test raporlarını sunmakla yükümlü olduğu ifade edildi.

“HAZİRAN AYI İÇİNDE İSTANBUL VE ANKARA’DA DENETİMLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK”
Açıklamada, “Söz konusu ürünler, hassas tüketici grubunu oluşturan bebekler tarafından kullanıldığından, bugüne kadar bildirim ve ithalat denetimi gerçekleştirilen bu ürünlere yönelik olarak ülkemizde ilk defa piyasa gözetimi ve denetimi de yapılacaktır. Bu bağlamda, Bakanlığımıza bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya standartlara uygun olmayan ürünleri piyasaya süren firmaların tespit edilmesi amacıyla Haziran ayı içinde İstanbul ve Ankara’da denetimler gerçekleştirilecektir” denildi.

Denetimlerde, güvenli olmadığından şüphe duyulan ürünlerden alınacak numunelerin akredite laboratuarlarda bisfenol A, nitrozamin, uçucu maddeler, fitalat gibi tehlike oluşturan kimyasallar yönünden kontrol edileceği kaydedilen açıklamada, biberonların gıda ile temasa uygun olup olmadığının da inceleneceği belirtildi. Açıklamada, denetim sonuçlarına göre güvenli olmadığı tespit edilen ürünlerle ilgili olarak gerekli önlem ve yaptırımların uygulanacağı vurgulandı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:27

İLGİLİ HABERLER