Dünya
  • 30.10.2019 23:18

Beşşar Esad'dan YPG'ye skandal teklif

Esed'den teröristlere skandal davet!
Türkiye'nin karşısında direnç gösteremeyen ve ABD'nin ardından arkasını dayayacak destek arayan YPG/PKK'ya Esed yönetiminden skandal bir çağrı geldi. Suriye Savunma Bakanlığı YPG'lileri rejim ordusuna katılmaya davet etti.

Suriye devlet ajansı Sana tarafından yayımlanan açıklamada bakanlık, orduya katılmak isteyenler için gerekli düzenlemelerin yapılacağını, bugüne kadar zorunlu askerlikten kaçmış olanların ve yetkililer tarafından aranmakta olanların da bu düzenlemelerden yararlanabileceğini belirtti.

BBC İzleme Servisi’nin aktardığına göre bakanlığın YPG'nin ana çatısını oluşturduğu SDG'yi işaret eden açıklamasında “Suriye toprağını tehdit eden Türk saldırganlığına karşı” ortak direniş ifadeleri de yer aldı.

Sana’nın aktardığına bir başka gelişmeye göre Suriye İçişleri Bakanlığı da SDG’nin kurduğu polis birimi olan Kürt İç Güvenlik Kuvvetleri mensuplarına Suriye polisine katılma çağrısında bulundu.

Suriye Eğitim Bakanlığı da ülkenin kuzeydoğusunda yıllardır Suriye hükümetine bağlı okullarda eğitim alamayan öğrencileri eğitim sistemine dahil etmeye hazır olduğunu açıkladı.

ERDOĞAN UYARMIŞTI

ABD’nin bölgeden çekilmesinin ardından Türkiye’nin operasyonunu durdurmak için Suriye ordusunu davet eden Suriye Demokratik Güçleri’nin, ilerleyen süreçte Suriye ordusuna 5. kolordu olarak katılabileceği belirtiliyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise YPG mensuplarının Suriye ordusuna katılma olasılığı hakkında “Biz Sayın Putin’e bir hatırlatma yaptık; sizin dediğinizin değişik bir versiyonuydu. Dedik ki ‘Bunlar icabında rejimin elbiselerini giymek suretiyle arazide kalırsa ne olur?’ ‘Müsaade etmeyiz’ dedi” diye konuşmuştu.

YPG REDDETTİ

DSG Genel Komutanlığı, Suriye Savunma Bakanlığı’nın “orduya katılın” çağrısına, “Türkiye’nin saldırılarına karşı Suriye’yi savunmak adına değer verdiklerini” ancak “DSG Genel Komutanlığı yerine bireylere yapılan çağrı dilini kesinlikle reddetiklerini” açıkladı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı, Suriye Savunma Bakanlığı’nın DSG üyelerine “orduya katılın” çağrısına yazılı bir açıklama ile yanıt verdi.

Açıklamada, “Suriye’yi savunmak, Türkiye’nin ülkemize ve halkımıza karşı saldırılarına karşı durmak adına gösterilen her türlü çabayı değerli buluyoruz. Ancak, DSG’nin yapısını tanıyacak ve koruyacak bir çerçevede Suriye askeri teşkilatının yeniden yapılandırılması için sağlam bir mekanizma oluşturulmalı ve güçlerin birleştirilmesi kapsamlı bir çerçevede olmalıdır” ifadelerine yer verildi.

“Suriye ve dünyayı IŞİD’e karşı koruyan DSG’nin disiplinli ve kurumsal bir yapıya sahip olduğuna” vurgu yapılan açıklamada, Suriye Savunma Bakanlığı’nın çağrısı sert bir dille eleştirildi.

Açıklamada, “Suriye Savunma Bakanlığı’nın DSG Genel Komutanlığı'na hitap etmesi gerektiği bir zamanda bireylere yönelik bu hitap dilini kesinlikle reddediyoruz” denilerek Bakanlığın adeta suçlulara veya teröristlere af çıkartılmış gibi hitap ettiği çağrının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Mazlum Abdi: DSG Suriye savunma sisteminin bir parçası olmalı

Öte yandan DSG'li terörist  Mazlum Abdi de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suriye Savunma Bakanlığı'nın, çağrısının kurumsal olarak DSG'ye değil bireysel düzeyde yapıldığını, bunun da önerilen katılma şekli ile uyumlu olmadığını belirtti.

Abdi, "Bakanlık, önerdiğimiz şeyin ışığında bir çözüm önerecekti; bu, Suriye Demokratik Güçleri'nin Suriye savunma sisteminin bir parçası olmasıydı" dedi.

Güncellenme Tarihi : 31.10.2019 00:17

İLGİLİ HABERLER