Sağlık
  • 30.9.2010 04:08

BEYAZ SAĞLIK: KEFİR...

Halk ilacı olarak da bilinen kefir bir sağlık iksiri... İçinde bir çok faydalı mikroorganizma barındırıyor... Bu ise mide barsakta koruyucu bir duvar oluşturuyor... Sağlık için günde bir bardak içilmesi öneriliyor...
* Kefir, özellikle de sık antibiyotik kullanımına bağlı barsak florasının bozulması hallerinde çok etkili.
* Kefir, bronşit, egzema, sedef, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve alerjik rahatsızlıkların tedavisinde kullanıyor...
* Çocuklarınıza da bir çay bardağı verebilirsiniz.
* Günde bir su bardağı kefiri yatmadan önce tüketin.

Sütün mayalandırılmasıyla elde edilen Kafkasya'nın ünlü içeceğinin besleyici değeri yoğurtla aynı. Ancak iş şifa özelliklerine gelince yoğurttan farklı yanları var bu köpüklü, koyu kıvamlı ekşimsi iksirin. İksir diyorum çünkü basit bir serinletici içecekten çok daha öte. Eskiden, özellikle Orta Asya'da çok sık tüketilirken, günümüzde halen Rusya'da sıkça tüketilmekte. Kefirde mayalar başta olmak üzere bazı faydalı mikroorganizmalar bulunuyor ve bunlar mide-barsak yüzeyine koruyucu etki yapıyorlar. Özellikle de sık antibiyotik kullanımına bağlı barsak florasının bozulması hallerinde çok etkili. Tüm dünyanın sorunu olan gereksiz antibiyotik tüketiminin en korkulan sonucu, barsaklarımızda bulunup, zararlı mikroplara karşı bizim için savaşan, adeta vücudumuzun 'koruma görevlileri' olan faydalı bakterilerin de ölmesi ve bu zararlı mikroplara karşı bizim savunmasız kalıp sık sık hasta olmamız. Bir şekilde antibiyotik kullanmak zorunda kaldığınızda, ardından kendinize en az bir haftalık kefir kürü' yapın, günde bir su bardağı kefiri yatmadan önce tüketin. Çocuğunuzu da aynı yöntemle koruyabilirsiniz, bir çay bardağı miktarında da ona içirin. Bağışıklık sistemini düzenleyici etkisi nedeniyle birçok bağışıklık sistemi hastalığında halk ilacı olarak kullanılmış kefir. Bunların başında bronşit, egzema, sedef, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve bazı alerjik rahatsızlıklar geliyor. Kefir yalnızca barsak floramızı düzenlemekle kalmıyor aynı zamanda vücudumuzda doping etkisi yapan pek çok kıymetli madde içeriyor. Örneğin fosfor ve B12 vitamini ki ikisi de çok ender bulunan aktif maddeler. Vücutta sinir sisteminden kemik iliğine kadar desteklemedikleri organ ve doku yok gibi adeta. Triptofan dışardan alımı zorunlu bir protein yapıtaşı ve kefirdeki miktarı birçok protein kaynağından açık farkla önde. K vitamini yine ender bulunan ve kanama kontrolünde çok önemli olan bir madde ve yine bolca bulunuyor kefirde.

SİZ DE YAPABİLİRSİNİZ
Yapımındaki püf noktası kullanılan 'kefir mayası', yoksa ana maddesi süt, inek veya keçi sütü olabilir. Kefir mayası taneler halinde olur, karnıbahara benzer, kefir tanesi de denir. Bunu süt kurumlarından temin edebilirsiniz. Sütü beş dakika kaynatıp bir kaba alın, 25 dereceye kadar soğutun, üzerinde biriken kaymağı alın. 1 litreye 15-20 gram kadar kefir tanesi eklemeniz yeterli. Homojen hale gelene kadar karıştırın. Porselen veya cam kap kullanın, kabın kapağını kapatın, yoğurt sarar gibi üzerini sarın, kabın içindeki süt yaklaşık 20 saat sonra pıhtılaşacaktır. Pıhtı oluşunca kefiri buzdolabına alın ve soğuyuncaya kadar bekletin, sonra süzgeçle taneleri süzün. Bu taneleri buzdolabında saklarsanız, yeniden kefir yapmak için kullanabilirsiniz. Kendinize hastalanmadan önce de iyi bakın, sağlıkla kalın.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:12

İLGİLİ HABERLER