Yaşam
  • 31.3.2006 13:25

BEYNİ GEÇ GELİŞEN EN ZEKİ

NEW YORK - Çok zeki çocukların beyinleri daha geç gelişiyormuş. Tüm insanlarda beynin düşünen kısmı korteks bölümü, çocukluk sırasında kalınlaşıyor ve gençlikte yeniden inceliyor. ABD Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü'nde gerçekleştirilen ve sonuçları dün Nature dergisinde yayımlanan uzun süreli bir bilimsel çalışma, süper zekâya sahip çocukların kortekslerinin en kalın aşamaya diğerlerinden birkaç yıl sonra ulaştığını ortaya koydu.
Bu duruma neyin yol açtığı ya da sonucun süper zekâyla nasıl bir ilgisinin bulunduğu henüz kesin olarak bilinmiyor. Yine de araştırmacıların aradaki bağlantıya ilişkin bazı fikirleri var. Korteks gelişiminin geç tamamlanması sayesinde, bu çocukların daha kompleks deneyimler yaşadığı yaşlarda da korteks inşası devam ediyor. Bu sayede, söz konusu çocuklar diğerlerinden daha zeki olabiliyor.
Araştırmada, 307 çocuğun korteks gelişimleri MRI taramaları ile çocukluktan gençlik dönemine kadar takip edildi. Bulgular zekânın, beynin büyüklüğüyle değil, gelişim çizgisiyle ilgili olduğunu gösterdi.

11 yaşında maksimum kalınlık
Araştırmada, 121-149 IQ'ya sahip çok zeki çocukların kortekslerinin 11 yaşına kadar maksimum kalınlığa ulaşmadığı görüldü. 109-121 IQ'ya sahip zeki çocukların korteksleri bu aşamaya dokuz yaş sıralarında gelirken 83-108 IQ'ya sahip ortalama zekâlı çocukların korteksleri altı yaşında en kalın noktaya ulaşıyor. Tüm vakalarda korteks, ergenlikle beraber incelmeye başlıyor. Araştırmacılar, korteks gelişiminin daha uzun zaman almasının, bu çocukların beyinlerinin, üst düzey bilişsel döngüler geliştirmesini olanaklı kıldığını öne sürüyor.

(radikal)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER