Dünya
  • 5.8.2020 09:58

Beyrut'daki patlama 160 kilometre ötedeki Kıbrıs'tan duyuldu.. İşte patlamanın nedeni

Başkent Beyrut'u sarsan, 100 kişiyi öldüren ve 4.000 kişinin yaralanmasına neden olan patma sonrası yıkılan binaların altından sağ kalanları bulmak için molozlar kazılıyor...

Beyrut liman bölgesinde, 4 Ağustos 2020'de meydana gelen patlama sonrasında duman ve hasar görülüyor. REUTERS / Mohamed Azakir

Salı günkü liman depolarındaki patlayıcı madde deposundaki patlama, sadece yeri değil zaten krizde olan ekonomisini de derinden sarstı..

4 Ağustos 2020, Lübnan Beyrut'ta meydana gelen patlama sonrasında yaralı bir adam görüldü. REUTERS / Mohamed Azakir

PATLAMANANI NEDENİ BELİRLENDİ
Bu büyük patlamaya amonyum nitratın neden olduğu belirlendi. Patlayan miktar tam 2.75 ton amonyum nitrat.Başkan Michel Aoun, gübre ve bombalarda kullanılan 2.750 ton amonyum nitratın güvenlik önlemleri olmadan limanda altı yıl depolandığını ve bunun “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Yaralı bir adam, 4 Ağustos 2020, Lübnan Beyrut'ta meydana gelen bir patlamanın ardından sedye üzerinde taşınıyor. REUTERS / Mohamed Azakir
Yetkililer patlamayı başlatan yangına neyin sebep olduğunu söylemediler. Bir güvenlik kaynağı ve medyası, bunun depodaki bir delik üzerinde kaynak çalışması yapılarak başlatıldığını söyledi. Kaynak çalışması sırasında önce patlayıcıların sonra da Amonyum Nitrat'ın patladığını belirttiler.

Beyrut liman bölgesinde, Lübnan'da 4 Ağustos 2020'de bir patlama meydana gelen duman yükseliyor. REUTERS / Mohamed Azakir

“Savaş bölgesi gibi. Ben suskunum, ”Beyrut belediye başkanı Jamal Itani, Reuters'e verdiği demeçte Çarşamba günü verdiği zararı milyarlarca dolara mal olacağını tahmin etti.

4 Ağustos 2020'de Beyrut, Lübnan'da meydana gelen patlamada yaralı bir adama yardım edildi. REUTERS / Mohamed Azakir

“Bu Beyrut ve Lübnan için bir felaket.”

Lübnan Kızılhaçı başkanı George Kettani, en az 100 kişinin öldürüldüğünü söyledi.“Molozları temizliyoruz. Hala kurbanlar olabilir. Umarım olmaz ”dedi.

Lübnan'ın Beyrut kentinde meydana gelen patlamada hasarlı bir araç 4 Ağustos 2020'de görülüyor. REUTERS / Mohamed Azakir

Patlama 160 km uzaklıktaki tüm Kıbrıs'ta duyuldu.

Lübnanlıların ağır bombardımana, araba bombalarına ve İsrail hava saldırılarına katlandığı 1975-90 iç savaşının ve sonrasındaki anıları yeniden canlandırdı. Bazı sakinler bir deprem meydana geldiğini düşünüyorlardı.

Yaralı erkekler 4 Ağustos 2020, Lübnan Beyrut'ta meydana gelen bir patlamadan sonra görülüyor. REUTERS / Mohamed Azakir

“Patlama beni metrelerce havaya uçurdu. Şaşkındım ve hepsi kanla kaplıydı. 1983'te ABD büyükelçiliğine karşı şahit olduğum başka bir patlama vizyonunu geri getirdi, ”diyor Beyrut tasarımcısı Huda Baroudi.

Beyrut, Lübnan'daki bir patlamadan 4 Ağustos 2020'de duman yükseliyor. REUTERS / Mohamed Azakir

Başbakan Hassan Diab, “tehlikeli depo” daki patlamadan sorumlu olacağına söz vererek “sorumluların bedelini ödeyeceğini” de ekledi.

Yaralı bir adam, 4 Ağustos 2020 Lübnan Beyrut'ta meydana gelen bir patlamanın ardından hasarlı bir arabanın yanında yürüyor. Instagram / Michel.Abboud / REUTERS aracılığıyla

ABD'nin Beyrut büyükelçiliği halkı patlamadan çıkan zehirli gazların raporları konusunda uyardı ve insanları içeride kalmaya ve maske takmaya çağırdı.Sosyal medyada yayınlanan patlamanın görüntüleri, limandan yükselen bir duman sütunu gösterdi, ardından gökyüzüne beyaz bir bulut ve bir ateş topu gönderen muazzam bir patlama oldu. Olayı limandan 2 km (bir mil) yüksek binalardan çekenler şokla geriye atılmışlardı.

Güncellenme Tarihi : 5.8.2020 10:22

İLGİLİ HABERLER