Gündem
  • 27.1.2021 22:19

Biden'den BAE'ye şok!..

 Biden'dan F-35'lerin satışı için flaş karar!

Biden yönetimi, aralarında BAE’ye satış onayı verilen F-35’lerin de bulunduğu birçok askeri satışı geçici olarak askıya aldı.

Bloomberg'in savunma muhabiri Anthony Capaccio Çarşamba günü geç saatlerde bir tweet'te, ABD Başkanı Joe Biden'in yeni yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri'ne F-35 jetlerinin satışını geçici olarak askıya aldığını söyledi.

Gazeteciye göre Suudi Arabistan'a cephane satışı da inceleniyor.

Washington'un en yakın Orta Doğu müttefiklerinden biri olan BAE, uzun süredir gizli uçakları satın almakla ilgilendiğini ifade etti ve eski Donald Trump yönetimi tarafından İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul ettiklerinde yapılan bir yan anlaşmada onları satın alma şansı vaat etti. Normalleşmenin ardından İsrail, Arap ülkesinde de büyükelçiliğini açtı .

Müzakerelere aşina olan kaynaklar, İsrail hava savunmalarının, jetlerin gizli yeteneklerini etkili bir şekilde ortadan kaldıran teknolojiyle BAE F-35'leri tespit edebilmesi için bir çalışma fikrinin olduğunu söyledi.

Savunma uzmanları, BAE'ye satılan F-35 savaş uçaklarının, İsrail'in sahip olduğu aynı uçakların bölgede satılan diğer uçaklardan daha iyi performans göstermesini sağlayacak şekilde de inşa edilebileceğini söylüyor.

Hem bir kongre çalışanı hem de geçmiş satışlara aşina bir kaynak, Washington zaten yabancı hükümetlere satılan herhangi bir F-35'in ABD jetlerinin performansıyla eşleşememesini talep ettiğini söyledi.

Mitchell Enstitüsü yönetici müdürü Doug Birkey, F-35'in teknik gelişmişliği görev sistemlerine ve işlem gücüne bağlıdır ve "İsrail'e BAE'den daha yüksek teknolojili bir jet satmanıza izin veren bilgi işlem gücüdür" dedi. Washington'daki Havacılık ve Uzay Çalışmaları için.

Güncellenme Tarihi : 27.1.2021 22:42

İLGİLİ HABERLER