Gündem
  • 22.4.2021 13:03

Bildirici amerillere ikinci dalga!.. Teslim oldular

104 amiralin darbe çağrışımlı bildirisinde ikinci dalga! İfade için Ankara'ya geldiler..

Darbe çağrışımlı bildiri yayınlayan 14 emekli amiralin ardından, 6 emekli amiral ile TUSED başkanı emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan ifadeye çağrılmıştı. Evlerinde arama yapıldıktan sonra Emniyete gelmeleri için süre tanınan emekli amirallerden 5’i ile TUSED başkanı Çalışkan ifade vermek için Ankara Emniyeti TEM Şubesi geldi. Emekli amirallerden Işık Biren’in dün ameliyat olduğu, kızının ise sosyal medya hesabından ameliyat sonrası fotoğraflarını paylaştığı ortaya çıktı. Teslim olan emekli amiraller arasında Ergun Mengi’nin “komutanım Montrö’yü araç olarak kullandık” dediği Ali Yüksel Önel de bulunuyor.  104 emekli amiralin 4 Nisan günü yayınladığı ve darbe imasında bulunan bildiri büyük tepki çekmiş daha sonra soruşturma başlatılmıştı.

Son dakika... Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Veysel Kaçmaz tarafından yürütülen "Montrö Bildirisi" soruşturmasında geçen Cuma başlatılan ikinci dalga operasyonda, ilk dalgada gözaltına alınan Ergun Mengi'nin de aralarında bulunduğu 14 emekli amiralle birlikte bildirinin hazırlanmasında ve yayımlanmasında faaliyette bulundukları tespit edilen emekli amiraller Ali Yüksel Önel (81), Işık Biren (88), Nurhan Kahyaoğlu (64), İlker Güven (79), Alper Çetin Tezeren (77), Osman Metin Açımuz (77) ile Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TUSED) Genel Başkanı Emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan hakkında soruşturma başlatılmıştı. Montrö bildirisinin imza listesinde ilk sırada bulunan Ergun Mengi'nin "komutanım Montrö'yü araç olarak kullandık" mesajını gönderdiği emekli tümamiral Ali Yüksel Önel ile diğer emekli amirallerin evinde polis eş zamanlı arama yaparak dijital materyallere el konulmuştu.

BİR HAFTA SÜRE TANINMIŞTI
Başsavcılığın aldığı arama el koyma kararında ifadeye çağrılan 6 emekli amiral isimlerinin operasyonun ilk dalgasında ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi sonucunda belirlendiği kaydedilmişti. Emekli amiraller yaşları ve Kovid-19 salgınının Türkiye'de pandemi olarak kabul edilmiş olması değerlendirilerek gözaltına alınmayarak, 22 Nisan'da Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine müracaat etmeleri konusunda kendilerine tebligat yapılmıştı.

MENGİ "MONTRÖ BAHANE MESAJI ATMIŞTI"
Darbe imalı bildiri soruşturmasıyla ilgili ilk dalgada gözaltına alınan Mengi'nin telefonunda ele geçirilen yazışmalarda emekli Tümamiral Önel'e 2 Nisan'da "Grupta uzlaşı çok zordu. Bu nedenle Montrö bahanesiyle son paragraftaki mesajları veren, hedef kitle deniz kuvvetleri komutanlığı olmayan bir bildiri hazırlayayım dedi. Çok haklısınız ama burada Montrö'yü araç olarak kullandık" dediği mesajları ortaya çıkmıştı. Tümairal Önel'in de aralarında bulunduğu emekli amiraller Ali Yüksel Önel (81), Nurhan Kahyaoğlu (64), İlker Güven (79), Alper Çetin Tezeren (77), Osman Metin Açımuz (77) ile Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TUSED) Genel Başkanı Emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan müracaat etmeleri gereken tarihte Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü'ne gelerek teslim oldu.

 

Güncellenme Tarihi : 22.4.2021 13:07

İLGİLİ HABERLER