Yaşam
  • 16.10.2008 16:32

BİLGİSAYAR KULLANICILARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ UYARILAR

Reader's Digest dergisinin haberine göre Aaron Schildkraut ve Derek Meister gibi uzmanlar tarafından verilen bu tüyolar kullanıcıların işini oldukça kolaylaştıracak.

1- Bilgisayarınızı açıp kapayın: Her on seferden dokuzunda bilgisayarınızı ve ona bağlı diğer cihazları yeniden başlatmak problemi çözer.

2- Güçlü şifreler kullanın: Harf ve rakam kombinasyonlarından oluşan temel şifreler oluşturulmakta ve farklı sitelerde aynı şifreyi sonuna siteye özel bir takım ekler ilave ederek kullanmakta fayda var.

3- En güncel anti-virüs ve anti-spyware programını kullanın: En güncel programları kullanmanın yanı sıra, bu programları en azından günde bir kere kendini bir üst sisteme yükseltecek şekilde ayarlayın ve en az haftada bir virüs taraması yapın.

4- Bedava müzik ve benzerlerine dikkat: Dosya paylaşım sitelerinden bedava müzik, film ve oyun indirmek başkalarının sisteminizi istismar etmesini sağlayacak açıklara neden olur. Güvenli adımlar atın ve İTunes, Rhapsody ve Netflix gibi belirli siteleri kullanın.

5- Mecbur kalmadıkça Wi-Fi kullanmayın: Dışarıda, bir alış veriş merkezinde veya Wi-Fi gibi internet erişimi sağlayan yerlerde, çok mecbur kalmadıkça e-mail kontrolü yapmayın veya banka hesabınıza bakmayın. Bu tür kamuya açık erişim kullanırken, şifreli bile olsa, yakınınızda bulunan bir hacker şifrelerinizi ele geçirebilir.

6- İşiniz bitince bilgisayarınızı kapatın: Kullanmadığınız süre boyunca bilgisayarınızı kapalı tutmak hem enerji tasarrufu sağlar hem de kapatmadığınız takdirde bilgisayarınızı yavaşlatan RAM veya geçici hafızayı temizler.

7- Dedikodu ile ilgili mailleri açmayın: Mail kutunuza gelen internette dolanan dedikodularla ilgili mailleri açmayın.

8- Sistem çökmeden önce olan biteni bilmek: Sisteminizin çökmesi durumunda, çökmeden hemen öncesinde ne olduğunu bilmek zamandan kazandırır ve tamirini kolaylaştırır.

9- Bilgisayarınızı temiz tutun: En azından ayda bir disk temizliği ve defragmantasyonu yapın. Bu dosyaları daha etkili bir biçimde depolamanızı sağlayacak ve sisteminizin yavaşlamasına engel olacak. Dört senelik bir bilgisayar eskimiş demektir. İnternetinizin daha hızlı olmasını istiyorsanız dört senenin ardından yeni bir bilgisayar edinin.

10- Kabloları kontrol edin: Genelde aklımıza gelmez ama bir sorun olduğundan kablonun yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol etmekte fayda var.

11- Komşulara dikkat: Kablosuz internet kullanıyorsanız, erişiminizi şifreleyin çünkü işini bilen biri için bilgisayarınızdaki bilgilere ulaşması o kadar da zor değil.

12- Bilgilerinizi yedekleyin: Önlem olarak bilgilerinizi harici bir hardiskte veya yedekleme hizmeti sunan online servisler aracılığıyla yedeklemeyi unutmayın.

13- Seyahat sırasında laptopunuzu kilitleyin: İnsanların çoğu seyahate çıkarken dizüstü bilgisayarlarını yanına almayı tercih ediyor. Ucuz satılan kablolu kilitler gittiğiniz her yere bilgisayarınızı güvenle götürmenizi sağlar.

14- Şirket bilgisayarlarına dikkat: Kullandığınız bilgisayar şirkete aitse, e-mailler dahil içindeki her tür bilginin de şirkete ait olduğunu unutmayın.

15- Servis sağlayıcısını aramak: Bağlantı problemi yaşıyorsanız servis sağlayıcınızı arayın. Bazı problemler online bir şekilde belirlenip halledilebiliyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:20

İLGİLİ HABERLER