Bilim
  • 22.3.2005 00:06

HIZLI VERİ AKTARIMI VE İNTERNETE ULAŞIMI SAĞLAYAN "EDGE" TEKNOLOJİSİ TURKCELL ABONELERİNİN HİZMETİNE GİRDİ

İSTANBUL - Turkcell, hızlı veri aktarımı, dolayısıyla mobil cihazlarla Internete daha hızlı erişim sağlayan Enhanced Datarate for GSM Evolution (EDGE) teknolojisini abonelerine sunmaya başladı.


Turkcell Plaza'da düzenlenen basın toplantısında uygulamalı olarak tanıtılan "Turkcell EDGE" ile cep telefonları online iletişimde çok daha etkin ve verimli kullanılabilecek. Ayrıca Turkcell aboneleri EDGE'le logo, resim, melodi servislerinden çok daha rahat yararlanma imkanı bulacak.


Turkcell EDGE servisi için düzenlenen basın toplantısında, dizüstü bilgisayarlara takılan ve modem işlevi gören "TurkcellConnect" kartlarının da tanıtımı yapıldı. Kablosuz bir iletişim cihazı olan TurkcellConnect Mobil Modem Kart ile GPRS, EDGE ve Wireless üzerinden kablosuz veri iletişimi gerçekleştirilebiliyor. TurkcellConnect kartın önyüzü ile gerekli ayarlar otomatik olarak yapılıyor ve bilgisayar kablosuz veri iletişimine kolayca hazır hale getiriliyor. TurkcellConnect Mobil Modem kartlar TurkcellExtra'lardan ve Kurumsal Hizmet Merkez'lerinden satın alınabilecek.

"TURKCELL İLK 5 ARASINDA"
Turkcell Plaza'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Turkcell Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Keşan, Turkcell'in 23.4 milyon abonesinin olduğunu ve Avrupa'da 5 operatör arasında yer aldığını söyledi. Keşan bu yıl için 500 milyon dolarlık bir yatırım hedeflediklerini de kaydetti.


Turkcell Kablosuz Genişbant Bölüm Yöneticisi Mustafa Aykut da EDGE'yi GPRS ile karşılaştırarak, "Sistem GPRS'ten üç kat daha hızlı" dedi. Dünyada sadece 5 cep telefonu operatörünün EGDE teknolojisine ulaşabildiğini hatırlatan Aykut, Turkcell'in bu konuda altıncı şirket olduğunu belirtti.


EDGE (Enhanced Datarate for GSM Evolution) bireysel ve kurumsal kullanım açısından pek çok avantaj sağlıyor. Bireysel kullanıcılar EDGE ile eğlence özelliği güçlendirilmiş mobil cihazların rahatlığından faydalanırken Kurumsal aboneler için mobil olarak internet ve kurum içi özel uygulamalara ulaşmak çok daha etkin bir şekilde gerçekleşecek. EDGE'in veri iletişimini hızlandıracak olması sebebiyle, kurumsal kullanımda, firmaların mekndan bağımsız online çalışma alışkanlığını yaygınlaştırması ve böylelikle en tercih edilen alternatif haline gelmesi bekleniyor. Turkcell'in tüm abonelerine sunduğu mevcut GPRSCELL servisi, EDGE sayesinde daha hızlı olarak müşterilere hizmet verecek.

EDGE FARKLI BİRÇOK MODELİ DESTEKLİYOR
Avrupa'da da yaygınlaşmaya başlayan EDGE'i farklı cep telefonu markalarının birçok modeli destekliyor. Yaklaşık 1 milyon kişinin EDGE uyumlu cep telefonlarına sahip olduğu Türkiye'de Mart 2005 itibarı ile EDGE'i destekleyen 10'dan fazla cep telefonu modeli bulunuyor ve bu sayının kısa sürede artacağı tahmin ediliyor. EDGE'li cihazlara; yani EDGE'li cep telefonu veya EDGE destekli MODEM karta sahip Turkcell aboneleri, dizüstü veya cep bilgisayarları ile yine standart GPRSCELL tarifelerini kullanarak EDGE'den faydalanabilecek.
Yoğun GPRS trafiği olan bölgelerden başlanarak uyarlanan Turkcell EDGE hizmetinin gelecek dönemde daha geniş bir şekilde yaygınlaştırılması planlanıyor. Aboneler EDGE servisini kullanabilecekleri bölgeleri cep telefonlarının ekranlarında gördükleri hücre isminin yanında yazılı "(E)" harfinden tanıyabilecek.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:20

İLGİLİ HABERLER