Bilim
  • 26.5.2013 11:39

Islak araç paspası kokusuna "karbon fiber film kağıdı"

Kütahya'da, bir öğretmen ve iki ortaokul öğrencisi, kış aylarında ıslanan araç paspaslarından yayılan koku ve nemi önlemek amacıyla 4 dakikada kurutma sağlayan sistem geliştirdi.

Fatih Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencileri Hilal Nur Gürbüz ve Melike Akgül, okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Fatih Bozyiğit rehberliğinde "Araba Paspasım Kışın da Kuru, Kötü Koku Artık Yok Oldu" başlıklı proje hazırladı.

Öğrenciler, yaklaşık bir metrekare büyüklüğünde karbon fiber film tabakasına, özel kanallar yoluyla 5 katlı zırhlı kablo döşeyerek bu kanalların ısınmasını sağladı. Ayrıca ısının eşit yayılması için filmin alt bölümünü alüminyum folyoyla destekledi.

Kabloları, aracın çakmaklık bölümüne bağlayan öğrenciler, ısının eşit dağılımı sonucu araç paspasını 4 dakika içinde kuruttu.

-"Daha pratik ve kullanışlı hale getirilebilir"

Bozyiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle kış aylarında araç temizliğinden sonra ıslak bir şekilde konulan paspasların, koku ve bakteri ürettiğini söyledi.

Bu paspasların, alerji, astım gibi rahatsızlıkları tetikleyebildiğine dikkati çeken Bozyiğit, şöyle konuştu:

"Bu rahatsızlıklar özellikle küçük çocuklarda daha rahat ortaya çıkabiliyor. Buna istinaden karbon fiber film üzerine 5 kat zırhlı bir kablo ile araçların çakmaklık gözüne takılarak çalışabilecek bir sistem geliştirdik. Yaptığımız düzeneğe eşit şekilde ısı vererek ıslak paspası kurutmak istedik. Bu projede bir aracın 4 paspasının altına döşenecek bu sistemin maliyeti 100 lira civarında. Öğrencilerimizin yapmış olduğu bu çalışma ilerleyen zamanda daha geniş kapsama ulaşarak daha pratik ve kullanışlı hale getirilebilir. Bu belki bu yolda küçük bir adım ancak zamanla bu proje geliştirilerek insanlığa faydalı bir eser bırakılmış olur."

Akgül de projelerinin çok basit çalıştığını, çakmaklığa takılan bir kabloyla 4 dakikada paspasların kurutulduğunu kaydetti.

Sürücülerin, araçlarını yıkadıktan sonra 4 dakika rölantide çalışır halde bırakması ve camları açık tutması gerektiğini anlatan Akgül, bu sayede kış aylarında ıslak ve nemli paspas sorunu yaşanmayacağını dile getirdi.

Gürbüz ise yaşlı ve bebeklerin nemli ortamlardan daha fazla rahatsızlık duyduklarına işaret ederek, bu sistemin özellikle onlar için yararlı olduğunu belirtti.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:00

İLGİLİ HABERLER