Bilim
  • 5.6.2018 00:59

Korkunç uyarı: 33 milyon kişi ölebilir

Son derece ürkütücü yeni bir bilgisayar simülasyonu, olası küresel salgın durumunu resmetti. Simülasyona göre 33 milyon kişi salgın sebebiyle hayatını kaybedebilir.

Geçtiğimiz aylarda Microsoft'un kurucusu milyarder girişimci Bill Gates, olası bir salgında 30 milyon kişinin yaşamını yitirebileceği tehlikesine karşı tüm insanlığı uyarmıştı.

Buna benzer bir uyarı da ABD merkezi Hastalık Modelleme Enstitüsü'nden geldi. Kurumun tarafından geliştirilen bilgisayar simülasyonuna göre, 1918 yılında küresel çapta yaygınlık gösteren İspanyol gribi gibi bir hastalık bugün ortaya çıkarsa 6 içerisinde 30 milyon kişiyi öldürebilir.

Simülasyona göre altı aylık sürecin sonunda da salgın tüm dünyaya yayılıyor.

Kurumun sözcülerinden biri, sahip olduğumuz sağlık sistemi ve bağlı bulunduğu yapıların, hastalıkları durdurabildiğini fakat önemli olan noktanın biyoterör olarak adlandırılan, insan eliyle laboratuvar ortamında üretilmesi muhtemel virüsler olduğuna dikkat çekiyor.

Bill Gates: Olası bir salgın 30 milyon kişiyi öldürebilir!

Sözcü, 2009 yılında patlak veren domuz gribi (H1N1) ve 2014 yılında patlak veren Ebola virüsünü örnek gösteriyor ve bu salgınların küresel çapta yaygınlık gösterdiğine vurgu yapıyor.

Hastalık Modelleme Enstitüsü, salgın hastalıkların matematiklse modellemesi için yazılım geliştirme ve salgınları ortadan kaldırmak için araştırma yöntemleri planlaması konularında uzman bir kurum.

Geliştirilen bilgisayar simülasyonu, sağlık ve bağlı bulunduğu alt yapı sistemlerinin zayıf olduğu Güneydoğu Asya'da başlayacak olası bir salgın ihtimalinden yola çıktı.

Simülasyonun, son zamanlarda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tekrar hortlayan ve 29 kişinin ölümüne sebep olan Ebola salgınının patlak verdiği şu günlerde yayınlanması da son derece dikkat çekici.

Ayrıca Hindistan'ın Kerala bölgesinde bu hafta patlak veren Nipah virüsü salgını sebebiyle ölenlerin sayısı 13'e yükseldi.

1918 ve 1920 yılları arası tüm dünyada görülen İspanyol gribi salgını 50 ila 100 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Olası bir salgın 33 milyon kişinin ölümüne sebep olabilir

Güncellenme Tarihi : 5.6.2018 00:28

İLGİLİ HABERLER