Bilim
  • 24.3.2018 01:00

NASA'dan şok uyarı

Uzayın karanlık boşluğunda Bennu adı verilen bir asteroid dolaşıyor. Peki 2135 yılında Dünya'ya çarpma ihtimali bulunan Bennu nasıl yok edilecek?

Şunun şurasında kaç yıl ömrümüz kaldı sorusuna artık bir cevabımız var: 117!

2135 yılında Dünya'ya çarpma ihtimalinin olduğu tespit edilen asteroid Bennu, uzayın derin boşluğunda saatte 101 bin km hızla hareket ediyor. 2100 yılında Güneş Sistemi'nin iç kısmına gireceği tahmin edilen Bennu, girişinin ardından 35 yıl sonra da Dünya'ya çarpabilir!

500 metre çaplı asteroid Bennu, Güneş'in etrafında bir o yana bir bu yana savruluyor. Bennu, her altı yılda bir Dünya'ya güvenli sayılabilecek bir mesafeden yakın geçiş yapıyor. Şimdiye kadar bir tehdit oluşturmayan Bennu, artık alarm zillerini çaldırıyor.

NASA'da görev yapan bilim insanları, Bennu'nun önümüzdeki 100 yıl içerisinde 2700'de bir ihtimal Dünya'ya çarpabileceğini duyurdu. Çarpma için olası tarih ise Eylül 2135.

500 metre çaplı asteroid Bennu'yu durdurmanın hiçbir yolu yok mu?

NASA, Bennu'yu yok etmek ya da yörüngesinden çıkarmak için bir çözümü olduğunu düşünüyor. Çözümün adı ise nükleer başlıklı şahmerdan uzay mekiği HAMMER.

Açılımı 'Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response' (Acil Durumlar için Hiper Hızlı Asteroid Azaltma Görevi) olan HAMMER, Dünya'yı uzaydan gelecek tehlikelere karşı korumak için üretilmesi planlanan bir uzay aracı.

NASA, asteroid Bennu'yu nasıl yok edecek?

2018 AJ asteroidi Dünya'ya mı çarpacak?

HAMMER'ın tasarımında, 8,8 tonluk bir çarpma aygıtı da yer alıyor. Bu aygıt, küçük çaplı asteroidleri yok etmek için kullanılacak.

Fakat bilim insanlarının, HAMMER'ın, Bennu büyüklüğündeki bir asteroidi yok etmek için yeterli güce ve hıza sahip olup olamayacağı konusunda kuşkuları bulunuyor.

ABD'deki Lawrence Livermore National Laboratory'de görevli bilim insanı David Dearbon, HAMMER gibi bir uzay aracının daha küçük çaplı asteoidlere karşı işe yarayacağını düşünenlerden.

NASA'nın asteroid Bennu'yu yok etmek için ikinci bir planı da var. İkinci plana göre çarpma aygıtı başarısız kalırsa HAMMER, asteroidin yüzeyine güçlü bir nükleer silah fırlatacak.

Bilim insanları her iki senaryoda da, asteroid Bennu'nun yörüngesinin az bir oranda değişeceğine inanıyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2018 01:05

İLGİLİ HABERLER