Dünya
  • 14.9.2020 12:05

Bilimadamları açıkladı!.. 50 milyon yıldır görülmeyen sıcaklıklar geliyor

Son 50 milyon yıldır, yıl yıl soğuyan dünya için alarm zili çaldı. Yüzlerce bilimadamı onlarca yıldır yaptıkları araştırma ve ölçümlerle korkunç bir sonuca vardı. Dünyanın soğuma süreci durdu ve artık tersine döndü.
Bilim dergisinde yayınlanan rapora göre bundan sonra sıcaklıklar kademeli olarak artacak ve 2300 yılında 50 milyon yıldır görülmeyen noktaya ulaşacak. O sıcaklıkta hiçbir canlı yaşamıyordu.

Emisyonların önemli ölçüde azaltılmaması halinde, küresel sıcaklıkların 2300 yılına kadar 50 milyon yılda görülmeyen seviyelere ulaşacağı konusunda uyarıda bulundu.
Bilim adamları, son 66 milyon yıl boyunca Dünya'nın ikliminde meydana gelen değişikliklerin bir kaydını derleyerek, "sera", "sıcak hava sahası", "serinlik" ve "buz evi" olarak adlandırdıkları dört farklı iklim durumunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, son üç milyon yıldır, değişen buzul ve buzullararası dönemlerle karakterize edilen Dünya'nın bir "buz evi" durumunda olduğunu söyledi."Warmhouse" koşulları en son 34 milyon yıl önce, ortalama küresel sıcaklıkların bugün olduğundan 9 ila 14 ° C daha yüksek olduğu zamanlarda görüldü.

Kaliforniya Üniversitesi'nden yazar Profesör James Zachos, 2300 yılında yaşanacak küresel sıcaklığın 50 milyon yıldır gezegenin görmediği bir düzeye geleceğini söyledi.Science'da yayınlanan bu yeni bulgular, dünyanın dört bir yanından çok sayıda araştırmacının onlarca yıllık çalışmalarının sonucudur.

Science Daily'ye göre , Prof Zachos şunları ekledi: "Geçmiş iklimleri yeniden yapılandırdıkça, uzun vadeli kaba değişiklikleri oldukça iyi görebiliyorduk. Ayrıca yörünge varyasyonlarından dolayı daha ince ölçekli ritmik değişkenlik olması gerektiğini biliyorduk, ancak uzun süredir bu sinyali kurtarmanın imkansız olduğu düşünülüyor."Artık doğal iklim değişkenliğini yakalamayı başardığımıza göre, öngörülen antropojenik ısınmanın bundan çok daha büyük olacağını görebiliriz."

Bilim adamları, son 66 milyon yıldaki büyük iklim geçişlerinin çoğunun sera gazı seviyelerindeki değişikliklerle ilişkili olduğunu söyledi.

"Sera" koşullarının zirve sıcaklığından bu yana, Dünya'nın ikliminin son 50 milyon yılda kademeli olarak soğudu.Ancak mevcut ve öngörülen hızlı antropojenik değişiklikler bu eğilimi tersine çeviriyor ve eğer azalmazsa, son 66 milyon yılın doğal değişkenliğini çok aşıyor. Bu da yaşanmaz bir dünya koşuludur" dedi.

Güncellenme Tarihi : 14.9.2020 12:30

İLGİLİ HABERLER