Sağlık
  • 6.12.2018 00:52

Bilimadamları sağlıklı uyku için en ideal saati belirledi

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir araştırma grubunun European Heart Journal'da yayınladığı çalışmada, insan sağlığı için en uygun uyku süresinin 6 ile 8 saat arasında olduğunu ortaya koydu.

İnsan sağlığı için en uygun uyku süresini belirlemeyi amaçlayan gözlemler yaklaşık 8 yıl sürdü. 35 ila 70 yaş arasındaki 116 binden fazla kişinin uyku kayıt defterlerini analiz eden uzmanlar, aşırı uykunun kardiyovasküler hastalıklardan ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğu sonucuna vardı.

6 SAATTEN DAHA AZ, 8 SAATTEN DAHA ÇOK OLAN UYKU SÜRELERİ, ÖLÜM RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Çalışma kapsamında uykusu 8-9 saat arasında süren kişilerin ölüm riskinin önerilen saat aralıklarında uyuyan kişilere göre yüzde 5 arttığı anlaşıldı. 9-10 saatlik uykunun ciddi hastalığa yakalanma riskini yüzde 17, 10 saatin üzerindeki uykununsa bu riski yüzde 41'e çıkardığı belirlendi.

Bilim insanlarına göre, geceleri 6 saatten az uyuyan kişilerde bazı durumlarda gündüz uykusu da kalp-damar hastalıklarının gelişimini tetikleyebiliyor. Öte yandan uzmanlar, çoğu durumlarda gündüz uykusunun geceleyin eksik kalan saatleri telafi ettiği için değerlerin normale dönmesini sağladığını belirtiyor.

Güncellenme Tarihi : 6.12.2018 00:53

İLGİLİ HABERLER