Sağlık
  • 27.4.2021 18:38

Bill Gates, aşı patentlerinin kaldırılmasını istemiyor

Bill Gates, herkesin aşılanabilmesi için önerilen aşının patentinin kaldırılma teklifini reddetti.

Koronavirüsle mücadele Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada devam ediyor.

Özellikle yoksul ülkelerde yaşanan aşı tedariği problemi, aşıların patentinin kaldırılması önerilerini de beraberinde getirdi.

Koronavirüsle birlikte gündeme sıklıkla gelen Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve vakfı, patent konusundaki katı tutumları nedeniyle fikri mülkiyetin kamu yararı için yeniden şekillendirilmesi konusundaki fırsatı kasıtlı olarak boşa harcamakla suçlanıyor.

Dünya çapında çok sayıda insan, fakir ülkelerin ilaçlara daha iyi erişebilmeleri için şirketlerin patentlerinden feragat etmeleri gerektiğini düşünüyor. Ancak, küresel aşılama kampanyasının en çok duyurulan isimlerinden biri olan  Bill Gates, bunun kötü bir fikir olduğu görüşünde.

"PATENTLERDEN FERAGAT EDİLMESİN"

Sky News'ten Sophy Ridge'a konuşan Gates, fikri mülkiyet korumalarının kaldırılmasının aşı dağıtımına yardımcı olup olmayacağı sorusuna "Hayır" yanıtını verdi.

Gates, programda yaptığı açıklamada, "Bu durumda işleri geciktiren şey fikri mülkiyet değil. Sihirli bir şekilde güvenli aşılar yapan ve onay alan bir aşı fabrikası yok, bu tür şeyler için denemeler yapılmalı ve her üretim sürecine çok dikkatli bir şekilde bakılmalı. İlaçlarla ilgili fikri mülkiyete ilişkin her türlü sorun var, buradaki hacmi ne kadar hızlı artırabildiğimiz konusunda değil." ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 27.4.2021 18:51

İLGİLİ HABERLER