Gündem
  • 12.7.2018 21:23

Binali Yıldırım bakın kaç oyla Meclis başkanı oldu

TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 335 oy alarak TBMM Başkanı seçildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığına seçilen Binali Yıldırım'a tebrik telgrafı gönderdi.

Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 584 milletvekili katıldı. 

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım 335 oy, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 135 oy, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 63 oy, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 40 oy, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 5 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.

Buna göre, Binali Yıldırım, üçüncü tur oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 301'in üzerinde oy alarak, 28. TBMM Başkanı seçildi.

TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTI

Teşekkür konuşmasında Yıldırım, yeni sisteme göre yasama faaliyetlerinin önemli olacağını belirterek, "Yeni dönem Meclisi yapılan anayasa değişikliği doğrultusunda uzlaşma kültürünü daha da geliştirme imkanına sahip olmuştur" dedi.

Yeni sistemde yürütmenin TBMM'ye tasarı gönderme yetkisi bulunmadığına dikkat çeken Yıldırım, "Kanun yapma yetkisi tamamen Meclise ait olacaktır. Bu durum yasama organını çok daha önemli hale getirecektir" diye konuştu.

Yıldırım, kendisine oy veren AK Parti grubunun yanı sıra MHP grubuna da teşekkür ederken, "oy veren ya da vermeyen herkesin başkanı olacağını" kaydetti.

ERDOĞAN TBMM BAŞKANI SEÇİLEN YILDIRIM'I TEBRİK ETTİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına seçilen Binali Yıldırım'ı tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre Erdoğan, Yıldırım'a bir telgraf göndererek tebrik ve başarı dileklerini iletti.

2. TUR

İkinci turda sonuçları şu şekildeydi:

Binali Yıldırım: 336

Erdoğan Toprak: 131

Meral Danış Beştaş:65

Hayrettin Nuhoğlu: 42

Cihangir İslam: 4

1. TUR

İlk turda ise adayların aldıkları oylar şöyleydi:

Binali Yıldırım: 331

Erdoğan Toprak: 134

Meral Danış Beştaş:65

Hayrettin Nuhoğlu: 43

Cihangir İslam: 3

TBMM BAŞKANI YILDIRIM GÖREVİ DEVRALDI

TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, görevini TBMM Başkanı seçilen Binali Yıldırım'a devretti.

Yılmaz, Meclis Başkanlığı makamında gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, Yıldırım'ı Meclis Başkanı seçilmesinden dolayı kutladı, hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.

Demokrasilerin aslı, özü ve esasının iktidarların mutlaka ve mutlaka sandıkla el değiştirmesi olduğunu belirten Yılmaz, "Bunun dışında herhangi bir yol, yöntem hiç kimsenin aklına gelmemelidir, getirilmemelidir." dedi.

Durmuş Yılmaz, elindeki başkanlık mührünü göstererek, "703 sayılı KHK yayınlandıktan sonra, bazı kararnameler yayınlandı. Oradan ortaya çıktı ki artık bugün itibarıyla bir numaralı mühür bu mühür mü, yoksa Sayın Cumhurbaşkanımızın elindeki mühür mü? Çünkü, bu dakika itibarıyla TBMM'nin, Cumhurbaşkanımızın yokluğunda kendisini temsil etme gibi bir durum söz konusu değil. Artık bu, Cumhurbaşkanı Yardımcısının elinde." diye konuştu.

Artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin başladığını aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"Montesquieu'nun dediğine göre, eğer anayasal hareketleri bu çerçeveden inceler ve bakarsak, kuvvetler ayrımının olmadığı yerde özgürlükleri tam olarak yaşamamız mümkün değil. Anayasanın 104. maddesine göre, Anayasanın ve Meclisin yaptığı kanunların üstünde bir güç yok ama şu andaki durum itibarıyla bunun önümüzdeki dönemde nasıl gelişeceğini, nasıl evrileceğini hep birlikte göreceğiz. Bu yüce Meclise çok önemli bir görev düşüyor. Artık yürütmenin TBMM'ye kanun tasarısı gönderme yetkisi yok. Milletvekillerinin kendisi kanun teklifi verecek ama bunu bize zaman gösterecek. Gerçekten kuvvetler ayrılığını muhafaza edecek miyiz edemeyecek miyiz, bunu zaman içerisinde göreceğiz."

Durmuş Yılmaz, 7 Temmuz'da devraldığı görevinin bugün sona erdiğini belirterek, "milli iradenin doruk noktası" olduğunu düşündüğü Başkanlık mührünü Yıldırım'a teslim etti.

"95 YILLIK YÖNETİM SİSTEMİ 24 HAZİRAN'DA DEĞİŞTİ"

TBMM Başkanı Yıldırım da Durmuş Yılmaz'a, Anayasa gereği deruhte ettiği Meclis Başkanlığı sürecinde, süreçlerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi konusunda ortaya koyduğu çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Hem TBMM hem de 95 yıllık yönetim sisteminin 24 Haziran seçimleriyle değiştiğine işaret eden Yıldırım, "Bu değişiklik sadece yürütme erkini değil, aynı zamanda yasama erkini de önümüzdeki dönemde etkilemiş olacak. Bunun bilincindeyiz ama şunun bilinmesinde fayda var. Cumhuriyeti kuran irade, Cumhuriyetten önce Meclisi açtı ve Meclis Cumhuriyetin temellerini attı." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Yıldırım, o zaman Meclis Hükümetinin göreve başladığını, güçler ayrılığının olmadığını, güçler birliğinin olduğunu; çünkü o günün şartlarının onu gerektirdiğini anlattı.

Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vekiller icra heyeti vardı, onun başı da kurucu Meclisin Başkanı Gazi Mustafa Kemal'di. Daha sonra 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edildi ve parlamenter sistem devreye girmiş oldu. Cumhurbaşkanı, Parlamentodan çıkan icra yetkisine sahip Başbakan ve onun Bakanlar Kurulu şeklinde 95 yıldır bu sistem Türkiye'de işledi ama işlerken de birçok sorunlar ile yüzleşmek zorunda kaldı. Darbeler, darbe teşebbüsleri, müdahaleler ve en sonuncusunu 15 Temmuz'da yaşadık. Yakın siyasi tarihimizin son 50 yılında hep sistem değişikliği siyasetin gündeminde olmuştur.

 

 

Güncellenme Tarihi : 12.7.2018 21:31

İLGİLİ HABERLER