Sağlık
  • 7.5.2019 22:52

Bir günde kalbi 163 kez durdu

Kalp ritmi sürekli bozulan ve kalbindeki pilin bir günde 163 kez şok uyguladığı hasta radyofrekans ablasyon tedavisiyle sağlına  kavuştu.

Tıpta "elektrik fırtınası" olarak tanımlanan ve ölümcül sonuçlara yol  açan bu tip kalp ritim bozukluğunda, açık cerrahi yerine hastanın kasık  damarlarından kateter ile girilerek uygulanan yöntemle, ölümcül ritim bozukluğu  sonlandırıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi  Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emin Evren Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  ritim bozukluğunun, sık görülen kalp hastalıkları içinde yer aldığını  söyledi.

Ritim bozukluklarının kimi zaman ölümcül sonuçlar doğurabildiğinin  altını çizen Özcan, hastalara, kişinin hayatını tehlikeye sokacak bir problem  ortaya çıktığında şok vererek kalbin ritmini düzene sokan ve "ICD" diye  isimlendirilen şok pili takıldığını anlattı.

Özcan, iki ana parçaya sahip ICD'nin, klasik kalp pillerindeki gibi  kablolar ve bataryadan oluştuğunu ve sağ veya sol göğüs bölgesine cilt altına  yerleştirildiğini ifade etti.

Manisa'da yaşayan 43 yaşındaki çiftçi HasanAli Kozak'a 2015 yılında  ritim bozukluğu nedeniyle kalp pili takıldığını aktaran Özcan, hastanın 3 Mayıs  Cuma gecesi kalp pilinin aniden şok yapmasıyla uyandığını ve Manisa Devlet  Hastanesine götürüldüğünü anlattı.

"Art arda gelen şoklar nedeniyle cihazın bataryası bitti"

Kozak'ın ölümcül ritim bozukluğu nedeniyle kalbi her durduğunda, pil  sürekli şok uygulamasına rağmen ritmin düzelmediğini ifade eden Dr. Özcan,  şunları kaydetti:

"Manisa Devlet Hastanesinde görev yapan hekim arkadaşımız, ilaç ve şok  tedavisine dirençli ölümcül ritim bozukluğu bulunan hasta için Dokuz Eylül  Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aritmi Merkezi ile iletişime geçti ve Hasan  Ali Kozak'ın acil sevki sağlandı. Bu süreçte art arda gelen şoklar nedeniyle  cihazın bataryasının bitmesi üzerine, dışarıdan şok uygulaması yapıldı ve  hastanemize yetiştirildi. Acil ameliyat kararı verilen hastamıza  açık kalp  ameliyatına gerek kalmadan, kasıktan girerek uygulanan 3 boyutlu radyofrekans  ablasyonu yöntemiyle cerrahi uygulandı.

Hastanın kasık damarlarından kateter ile girilerek kalp içerisindeki  ritim bozukluğu odakları radyofrekans ablasyon tedavisi ile yakıldı. Böylece  ölümcül ritim bozukluğu sonlandı ve hastanın ritmi ve kan basıncı normale  döndü."

Ameliyatın yaklaşık iki saat sürdüğünü anlatan Özcan, hastanın genel  sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Hastanın takibinin yoğun bakım servisinde devam ettiğini, herhangi bir  sorun bulunmadığını vurgulayan Özcan, "Hastanın kalp pili bataryası bittiği için  taburcu olmadan önce basit bir işlemle sadece bataryası değiştirilecek."  bilgisini verdi.

Radyofrekans ablasyonunun hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemi olduğunu  vurgulayan Özcan, "Radyofrekans ablasyonu uzun bir aritmi eğitimi, büyük bir  tecrübe ve ileri teknoloji gerektiren, özellikli bir işlemdir. Nadir görülen ve  'elektrik fırtınası' olarak tanımladığımız kalp ritim bozukluğunda uygulanan bir  yöntem. Türkiye'de de sayılı merkezlerde yapılabiliyor." diye konuştu.

"Hocam bana ikinci bir hayat sundu"

Hasta Hasan Ali Kozak da kalbindeki ritim bozukluğu nedeniyle  yıllardır çok sıkıntı yaşadığını dile getirdi.

Vücuduna yerleştirilen kalp pili sayesinde ritim bozukluğunun  azaldığını ifade eden Kozak, "Ritim bozukluğu oluştuğunda pil öyle bir şok  veriyor ki bunu hissediyorsunuz. Rahatsızlandığım gün 163 kere çarptı. Belki  164'üncüyü çarpsaydı ölmüştüm. Dokuz Eylül Üniversitesinde yapılan müdahaleyle  sağlığıma kavuştum, çok mutluyum. Ben çok şanslı bir hastayım. Hocam bana ikinci  bir hayat sundu." dedi.

Güncellenme Tarihi : 7.5.2019 22:53

İLGİLİ HABERLER