Gündem
  • 28.2.2022 10:26

Bir ilk!.. AB Ukrayna'ya savaş uçağı yolluyor

Son dakika: AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell duyurdu! Ukrayna'ya savaş uçağı desteği

Rusya-Ukrayna savaşında flaş gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Belarus'a yönelik yeni yaptırımları açıklarken, AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Rus uçaklarının AB hava sahasına giremeyeceğini belirten Borrell, Ukrayna'ya savaş uçağı desteğinde bulunacaklarını ifade etti. İşte Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri...

Son dakika haberleri: Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi dördüncü gününde devam ederken, Avrupa Birliği'nden (AB) flaş bir hamle geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik başlattığı operasyona yönelik tepkiler çığ gibi büyürken, AB, NATO ve BM'den peş peşe yaptırım açıklamaları geldi.

AB'DEN FLAŞ HAMLE! UKRAYNA'YA SAVAŞ UÇAĞI DESTEĞİ

Yaşanan gelişmelerin ardından Avrupa Birliği'nden (AB) dikkat çeken bir hamle geldi. Rus uçaklarının AB hava sahasına giremeyeceğini belirten Borrell, AB'nin Russia Today (RT) ve Sputnık'in Avrupa'da yayın yapmasını yasakladığını duyurdu. Borrell, AB'ye savaş uçağı desteği sağlanacağını da ifade etti.

500 MİLYON AVROLUK ASKERİ DESTEK

Öte yandan AB Temsilcisi Borrell, Birliğin Ukrayna ordusuna 450 milyon avro değerinde silah, 50 milyon avro değerinde koruyucu ekipmanlar gibi askeri malzeme yardımı yapmaya karar verdiğini ve bunun AB tarihinde bir ilk olacağını vurguladı.

Borrell, bunların "Avrupa barış tesisi" fonu ve hükümetlerarası fondan finanse edileceğini belirterek, bunların haricinde birçok üye ülkenin zaten önemli miktarda askeri teçhizatı gönderdiğini kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya saldırısı nedeniyle Ukrayna ordusuna gönderilecek silah, mühimmat ve yakıt gibi askeri yardımların yolda olduğunu söyledi.

Michel, Ukrayna'ya yapılacak yardımlar ve Ukrayna halkına mesaj vermek için açıklama yaptı.

"Bu Kremlin'in, Putin'in savaşı. Bu Rus halkının savaşı değil." diyen Michel, Ukraynalıların ülkelerini, özgürlüklerini ve demokrasiyi savunduğunu belirtti.

Michel, bunun aynı zamanda Avrupa demokrasisi ve özgürlüğünün de savunması olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bunları siz Ukraynalılar savunuyorsunuz. Bu nedenle biz AB içinde bu tarihi meydan okumaya karşı dik duruyoruz. Sadece sözlerle değil, somut ve acil eylemlerle yanınızdayız. Sizi ve ülkenizi desteklemek için ortaklarımızla savaş karşıtı bir koalisyon oluşturduk. Giderek daha fazla ülke ve lider uluslararası hukukun savunması için seslerini yükseltiyor. Savunma amaçlı askeri ekipmanın acilen teslim edilmesini organize ediyoruz. Silahlar, mühimmat, roketler ve yakıt Ukrayna askerleri için yolda."

Michel, aynı zamanda ciddi miktarda insani yardımın Ukraynalılara gönderileceğini bildirdi. Rusya'yı son günlerde alınan yaptırım kararlarıyla hedef aldıklarını hatırlatan Michel, "Bu savaşın sorumlularından, savaş hukukunu ve uluslararası insani hukuku ihlal edenlerden hesap soracağız." diye konuştu.

 AB KOMİSYONU BAŞKANI VON DER LEYEN'DEN AÇIKLAMA

Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Kremlin'in medya makinesini AB'de yasaklayacağız." ifadesini kullandı.

RUSSİA TODAY VE SPUTNİK AB'DE YASAKLANACAK

Von der Leyen, Rus devletinin yayın organları Russia Today ve Sputnik ile onların yan kuruluşlarını hedef alacaklarını ifade etti. Leyen, "Artık Putin'in savaşını haklı çıkarmak için yalanlarını yayamayacaklar." diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 28.2.2022 10:42

İLGİLİ HABERLER