Dünya
  • 22.5.2020 12:45

Birleşmiş Milletler Rusya'nın Libya'ya yolladığı uçaklarla ilgili soruşturma başlattı

BM Libya’daki Rus uçakları için soruşturma başlattı
Birleşmiş Milletler uzmanları, emekli genel Halife Hifter'i desteklemek için en az sekiz Rus yapımı savaşçının Libya'ya konuşlandırıldığına dair raporlar hakkında bir soruşturma başlattı.

Resim

British Financial Times tarafından 21 Mayıs 2020 Perşembe günü yayınlanan bir raporda, Rusya’nın hem paralı askerleri hem Suriye’den getirdiği paralı savaşçıları ve son olarak Libya’ya indirdiği iddia edilen savaş uçaklarıyla alakalı kapsamlı bir soruşturma yürütülüyor.
Rusya’nın Wagner grubuna bağlı paralı askerlerinin varlığı ve Suriyeli paralı askerler ile alakalı Meşru Libya hükümetinin elinde hem belge hem de esirler bulunuyor.

Türkiye ile doğrudan savaş korkusu
Yukarıdaki veriler, Kremlin'in General Haftar'a desteğini artırdığını gösterirken, diplomatlar bunun Rusya ile Türkiye arasında doğrudan bir yüzleşmeye yol açmasından korkuyor.
Anonimlik koşullarından bahseden Avrupalı ​​bir yetkili, "Türkler şimdi ne yapacaklar? İHA ve SİHA’larından sonra Libya’ya sabit kanatlı uçaklarını mı getirecekler. (F-16) görünen o ki Libya’da romanın farklı bir bölümüne girdik."

Rusya Dışişleri Bakanı'nın açıklamasına göre, Rus ve Türk dışişleri bakanları 19 Mayıs Salı günü yaptığı telefon görüşmesinde Libya'da derhal ateşkesi desteklediklerini söylediler. Ancak Türk Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın içindeki Türk çıkarlarını hedefliyorsa, ayrı bir "ağır sonuçlar" açıklamasıyla uyardı.

Diplomatlar, tarafların Libya çatışmasındaki çeşitli gruplara desteğini artıracağından korkuyorlar.

Türkiye, Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası kabul görmüş Anlaşma hükümetini desteklerken, Rusya son operasyonları uluslararası olarak reddedilen emekli Tümgeneral Halife Haftar'ı destekliyor.

Rus ve paralı askerlerin silahlandırılması
Birleşmiş Milletler destekli hükümetin İçişleri Bakanı Fathi Paşaga, Amerikan Bloomberg haber ağına verdiği demecinde;  Doğu Libya'daki Haftar kuvvetleri tarafından kontrol edilen alanın hava sahasına en az altı MiG-29 ve iki Sukhoi-24 uçağının girdiği bilgisini aldığını söyledi. Bu uçaklar Suriye'deki Hmeimim hava üssünden geldi. 
Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü araştırmasında bir Libya işleri analisti olan Wolfram Lacher, MiG savaşçılarının konuşlandırılmasının "Türkiye'nin Haftar'ı batı Libya'dan çıkarmaya yönelik tutkusunu engellemeyi" hedefleyebileceğini söyledi.
Bakan ayrıca, eğer Rusya MiG-29 savaşçılarını kullanıyorsa, "İlk yapacağınız şey Trablus ve Misrata'daki hava savunmasını havaya uçuracağı için El-Wataya üssünü bombalamak.
Batılı diplomat, Libya’ya yollanan gerçek uçak sayısının "Bu rakamlardan çok daha büyük" olduğunu belirti.
Aynı uzmanlar, “Libya şu anda, bu yıl çatışmanın her iki tarafını desteklemek için uçup giden Suriyeliler de dahil olmak üzere yabancı paralı askerlerle dolu.” Bilgisi verdi.
Doğu ve orta Libya'yı kontrol eden Hifter, Mart ayında Şam büyükelçiliği açtı.
Diplomatlara göre, Wagner Özel Güvenlik Grubu'ndan yüzlerce Rus paralı asker Haftar'ın güçleriyle savaşmaya hazır.

Moskova inkar ediyor.
Haftanın güçlerine defalarca askeri destek sağlamak, BM'nin bu hafta Rus paralı askerlerinin Libya'da savaştığını söylediği raporunu kınadı.
Birleşmiş Milletler defalarca yabancı güçleri Libya'ya empoze edilen silah ambargosunu ihlal etmekle suçlarken, diplomatlar BAE'nin bu yıl Libya'ya Haftar'ın güçlerini desteklemek için yaklaşık 10.000 ton askeri ekipman gönderdiğini söyledi. Ancak BAE, Libya'ya silah taşıyan uçaklar gönderdiğini de reddetti.
Birleşmiş Milletler uzmanları da diplomatlara göre BAE'den Bingazi'ye yaklaşık 11.000 ton jet yakıtı sevkiyatını araştırıyorlar.

Birleşmiş Milletler'in Libya elçisi Stephanie Williams, Güvenlik Konseyi'ne bu hafta anlaşmazlığın bir dönüm noktasına ulaştığını ve şu anda her iki taraftaki kitlesel silah, teçhizat ve paralı asker akını açısından tanık olduğumuz şeyin sadece bu savaşın yoğunluk, genişleme ve derinlikte artacağı anlamına geldiğini söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 22.5.2020 12:50

İLGİLİ HABERLER