Dünya
  • 10.10.2019 23:58

Birleşmiş Milletler'den Türkiye oylaması!.. Çok sürpriz destek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nı kınama oylaması yapıldı. 
Rusya, ABD ve Çin, AB ülkelerinin talebi üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’ye “operasyonu durdurma” çağrısı kararının çıkmasına karşı olduğu öğrenildi.Oylamada Amerika sürprizi yaşandı.. Harekatın başladığından bu yana cır cır aleyhimize konuşan Amerika, Türkiye'nin kınanması tasarısını veto etti.

İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya'nın talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi bugün kapalı oturumda Türkiye'nin Fırat’ın doğusuna başlattığı "Barış Pınarı” operasyonunu görüştü.

Rûdaw’ın Birleşmiş Milletler’de (BM) üst düzey bir diplomattan aldığı bilgiye göre, Avrupa ülkeleri, BM Güvenlik Konseyi’nin Türkiye’ye “operasyonu durma” çağrısı yapması için ortak bir karar çıkartılmasını istedi.

Sözkonusu diplomat, Rusya ve Çin’in böyle bir karara karşı çıktığını, ABD’nin ise şu anda böyle bir karara gerek duyulmadığı gerekçesi ile onay vermediğini belirtti.

Bugünkü görüşmenin ardından basına ayrı ayrı açıklama yapan ABD ve AB ülkelerininin büyükelçileri, Türkiye'den askeri operasyona son verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

AB'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki 5 üye ülkesi adına açıklama yapan büyükelçiler, Türkiye'nin askeri operasyona derhal son vermesini istedi. Son gelişmelerin endişeyle karşıladığı belirtilen açıklamada, bölgede demografik bir değişiminin kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Diplomatik kaynaklar, AB ülkelerinin bastırmasına rağmen 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye aleyhine ortak bir açıklama yapmaktan kaçındığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı kınama oylaması yapıldı. ABD ve Rusya, Türkiye’nin BMGK’de kınanmasını veto etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı gündemi ile toplandı. Toplantı sonrasında yapılan oylamada ABD ve Rusya, Türkiye'nin BMGK'de ortak kınama kararını veto ederek kendi açıklamasını yaptı.

Almanya, Belçika, Polonya, Fransa, Britanya, Estonya Türkiye'ye Suriye'deki tek taraflı askeri hareketlerini sonlandırma çağrısı yaptı ve harekâtın Türkiye'nin mevcut güvenlik kaygılarına cevap olmayacağını söyledi. ABD ve Rusya ise ortak kınama metnine katılmayarak toplantı sonrası kendi açıklamalarını yaptı.

Nebenzia, “Bu operasyon, bazı koalisyon ortaklarının, Suriye'nin kuzeydoğusunda yaptıkları demografik mühendisliğin bir sonucu. Onları bunu yapmamaları konusunda uzun süre uyardık. Şimdi Kürtler aslında orada demografik politikaları değiştiriyor” dedi.

Rojava yönetimi ile Şam yönetimi arasında diyalog kurulması için çalıştıklarını dile getiren Vassily Nebenzia, DSG’yi kastederek, “Ancak onlar kendi kendilerini savunmayı seçti” diye konuştu.

Rusya’nın BM Temsilcisi, Türkiye’nin Fırat’a operasyonunun değil, bir bütün olarak Suriye’deki durumun acilen görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Bir destek de Pakistan'dan

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammad Faisal, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’na destek vererek, “Pakistan, Türkiye'nin uygulanabilir bir siyasi çözüm bulmadaki rolünü kabul ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin insani yardımlarını ve 3,5 milyondan fazla Suriyeli mülteciyi nezaketle ağırlama çabalarını da takdir ediyor” dedi.

Başkent İslamabad'da düzenlediği haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammad Faisal, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu ile beraber yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Pakistan'ın, Türkiye'nin bölgedeki meşru güvenlik kaygılarını kabul ettiklerini söyleyen Faisal, “Pakistan, Türkiye'nin uygulanabilir bir siyasi çözüm bulmadaki rolünü kabul ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin insani yardımlarını ve 3,5 milyondan fazla Suriyeli mülteciyi nezaketle ağırlama çabalarını da takdir ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Güncellenme Tarihi : 11.10.2019 00:13

İLGİLİ HABERLER