Ekonomi
  • 22.9.2020 00:13

Bitcoin (BTC) Finansal Özgürlüğü Nasıl Getirdi?

Bitcoin (BTC) ile ilgili olarak en çok akılları karıştıran nokta muhtemelen, Bitcoin’in fiziksel olarak var olmaması, dolar, euro ve TL gibi kağıda basılı bir karşılığının bulunmamasında yatıyor. Ancak teknoloji bu kadar gelişmişken ve aslında yıllardır nakitsiz topluma gittiğimiz dönemde bu durum çok da yadırganacak bir şey değil.

Para, Bankalar ve Kredi Kartları

Paranın bulunmasından yani bundan yıllar önce insanlar takas ile ihtiyaçlarını gideriyordu. Sonrasında “para” olarak adlandırılan değerli metaller kullanılmaya başlandı. Çünkü ülkeler birbirleri ile ticarete başlamış ve bu büyük alışverişler takas yoluyla çözülemez hale gelmişti. İlk zamanlarda para denilen varlıklar altın, gümüş, alüminyum, nikel ve tunç gibi değerli metallerin karışımından elde ediliyordu.

Ama yıllar sonra bu durumun çok pahalıya mal olduğuna karar verildi ve daha maliyetsiz bir seçenek olan “değerli kağıt” dönemine geçildi. Yani kağıt paralar kullanılmaya başlandı. İlk kağıt paranın da 806 yılında Çin’de kullanıldığı biliniyor.

İnsanlar çok uzun zaman kağıt paraları geliştirerek kullanmaya devam etti. Tabii ki o dönemlerde büyük bankalar ya da merkez bankaları gibi denetleyici kurumlar yoktu. O zamanlarda kullanılan sistemler çok daha basitti ve merkezileşmeye yönelikti. Çünkü toplumlar oldukça dağınık yaşıyordu ve merkezi otoritelere ihtiyaç vardı. Farklı bir bakış açısı ile baştaki kişiler tüm insanları belli merkezlere bağlı hale getirmeye çalışıyordu. Günümüzde geldiğimizde ise bunun tam tersine dönmeye başladığını görüyoruz.

Günümüzdeki anlamda merkez bankalarının oluşmasının ise 19. yüzyılda olduğu görülüyor. Bu kurumlar ile birlikte merkez bankaları paranın kontrolünü hükümetler ile birlikte ele aldı ve istedikleri gibi para basmaya başladı. Bir nevi parayı kontrol etmeye başladı. Ancak bu durum zaman zaman ekonomik krizlere yol açtı. Ekonomik kriz dönemlerine ise krize neden olan kurumlar müdahale etti ve bu bir döngü halinde günümüzde bile devam ediyor.

Bunların yanı sıra kredi kartları ile de özellikle ticari bankalar çıkar sağlamaya başladı. Aslında kredi kartlarının hayatımıza girmesi de oldukça ilginç: Çok ünlü bir işadamı dostlarıyla çıktığı bir yemek sırasında yanına para almadığını fark ediyor ve çok mahcup oluyor. Bunun akabinde yanında para olmadığı durumlarda da ödeme yapabileceği bir yöntem olarak karton bir kart çıkarttı ve arkasında yazan işyerlerinde nakit olmadan da alışveriş yapılabilmesini sağladı. Asıl ilginç olan ise bunun sadece 70 yıl önce 1949’da yaşanmış olması. Yani aslında kredi kartları bile hayatımızda çok yeni.

Bitcoin Nedir?

Yukarıda bahsedilen her durumda merkezi bir kontrol mekanizması var ve bu kontrol mekanizmaları bir nevi kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Günümüzde kullanıcılar kredi kartı aidatları, hesap işletim ücretleri ve havale/eft ücretleri gibi bir.ok ücret ödemek zorunda kalıyor. Yani finansal özgürlük söz konusu değil.

Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz gibi ekonomik krize sebep olan kurumların yine ekonomik krizi düzeltmeye çalışması bir kısır döngüye dönüştü ve tam bu noktadan 2008 finansal krizinin arkasından Bitcoin piyasaya sürüldü.

Her ne kadar günümüzde “Bitcoin nedir?” denildiğinde akıllara bir “değer saklama aracı” ya da “birikim aracı” gelse de Bitcoinhaber.net haber sitesinde de bahsedildiği gibi asıl ortaya çıkış amacının “kişide kişiye ödeme aracı” yaratmak ve insanlara finansal özgürlük vermek olduğu ifade edilebilir.

Yani daha basit anlatımla Bitcoin, aradan bankalar ve finansal kurumlar gibi üçüncü tarafları çıkararak insanların birbirleri arasında işlem yapmasına izin veriyor. Böylece yüksek işlem ücretleri ve uzun bekleme saatleri ortadan kalkmış oluyor. Bitcoin ile ister 1 dolarlık isterseniz 100.000 dolarlık işlem gerçekleştirin ödediğiniz ücret aynı kalır ve yüzde bazında değerlendirilmez. Ayrıca bu ücret bankaların aldığı ücretlerden çok daha düşüktür. Buna ek olarak BTC’de işlem gerçekleştirmek için 3-5 gün beklemenize, mesai saatlerini takip etmenize de gerek yok. Çünkü BTC ile para transferi 7 gün 24 saat gerçekleştirilebiliyor.

Tüm bunlara bakıldığında Bitcoin’in amacının ödemeler konusunda bir devrim yaratmak olduğu anlaşılıyor. Her ne kadar şu anda bir yatırım aracı olarak değerlendirilse de BTC benimsenmesi günden güne artıyor ve bu da günlük alışverişlerde BTC kullanımının artmasını sağlıyor.


 

Güncellenme Tarihi : 22.9.2020 00:16

İLGİLİ HABERLER