Dünya
  • 28.9.2011 13:00

BM SURİYE KARARINDA GERİ ADIM ATTI

Avrupa ülkeleri BM'ye sundukları yeni karar tasarısında Suriye'de Esad rejimine karşı derhal yaptırım taleplerinden geri adım attı. İngiltere, Fransa, Almanya ve Portekiz'in hazırladığı ABD'nin de desteklediği tasarı protestoculara yönelik baskı sona ermezse yaptırım tehdidinde bulunuyor.Geri adımın amacının yaptırımlara karşı çıkan Çin ve Rusya'nın desteğini kazanmayı hedeflediği bildiriliyor. Batılı diplomatlar tasarının hafta sonuna kadar oylanmasını beklediklerini söylüyor.Haber ajanslarına sızan karar tasarısında şiddete derhal son verilmesi talebi var.

Tasarıda ayrıca 15 üyeli güvenlik konseyinin Suriye'nin BM Güvenlik Konseyi kararına uymaması durumunda yaptırımlar da dahil olmak 'hedef gözeten önlemler' almakta kararlı olduğu ifadesine yer veriliyor. Geçen ay ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Portekiz tarafından hazırlanan tasarıda ise Devlet Başkanı Beşar Esad ve aile bireyleriyle yakın çalışma arkadaşlarına yaptırım uygulanması çağrısı yapılıyordu. Ancak Rusya ve Çin Suriye'ye karşı yaptırım içerecek herhangi bir tasarıyı veto edeceklerini açıkladı.

Yaptırıma karşı çıkan ülkeler arasında Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya da var. Öte yandan, Suriye'de rejimin gösterileri bastırma operasyonları devam ediyor. Güvenlik güçlerinin son iki gündür kuşatma altında tuttukları Rastan kentine salı günü baskın düzenledikleri bildirildi. BM, altı ay önce başlayan gösterilere karşı düzenlenen operasyonlarda 2,700'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:40

İLGİLİ HABERLER