Dünya
  • 23.10.2005 02:13

BM'NİN "HARİRİ RAPORU"NDA SAHTEKAR ŞAHİT SKANDALI

Alman Der Spiegel dergisi, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri suikastı hakkındaki BM raporunun en önemli şahitlerinden olan Suheyr Sadık’ın “sabıkalı bir sahtekar” olduğunu öne sürdü.

Sadık’ın, daha önce zimmete para geçirme ve sahtekarlık suçlarından ceza aldığını belirten Spiegel, tanığın ifadelerinin doğruluğundan şüphe duyulduğunu kaydetti. Sadık’ın verdiği ifadeler için üçüncü kişilerden para aldığı, yaz sonlarında kardeşini Paris’ten arayarak, “Milyoner oldum.” dediği kaydediliyor. Spiegel, raporu hazırlayan Alman savcı Detlev Mehlis ile Sadık arasındaki temasın ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimiyle mücadele eden amcası Rıfat Esad tarafından sağlandığını ileri sürdü. Dergide, suikasttan bir ay önce Beyrut’u terk ettiğini söyleyen Sadık’ın geçen ay ise suikasta bizzat katkı sağladığını belirttiği kaydedildi.

ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye’ye yaptırım için BM Güvenlik Konseyi’ni harekete geçirmeye hazırlanırken, Arap basını ise “delilleri ve isimleri açıkça belirtmeyen” raporun bölgeyi tehlikeye attığını savundu. Öte yandan Refik Hariri’nin oğlu Said Hariri, Suriye ve Lübnan’ı suçlayan rapora destek vererek sorumluların uluslararası mahkemede yargılanması çağrısında bulundu. Raporu reddeden Suriye ise buna rağmen araştırmanın sonuçlanması için uluslararası toplumla işbirliğine hazır olduğunu duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:50

İLGİLİ HABERLER