Spor
  • 29.7.2009 12:57

BMW FORMULA 1'DEN ÇEKİLİYOR

BMW, 2009 sezonu Formula 1'den ayrılacağını duyurdu.

Alman takımından yapılan resmi açıklamada, "BMW Grubu 2009 sezonundan sonra Formula 1'de devam etmeyecektir" denildi.

BMW AG grup başkanı Dr. Norbert Reithofer, "bizim için tabii ki zor bir karardı. Ancak şirketin stratejik planlamasında mantıklı bir adımdı" dedi.

Takıma yakın kaynaklar, Formula 1'den çekilme kararında, küresel mali krizden çok bu sezon alınan kötü sonuçların etkili olduğunu belirtiyor.

BMW adıyla Formula 1'de yer almaya başladıktan sonra her yıl gelişme kaydeden takım, bu sezon şampiyonluğa oynamayı hedefliyordu ancak geride kalan 10 yarışta ancak sekiz puan toplamış durumda.

Theissen, takımın performansındaki düşüşün, BMW yönetiminin Formula 1 ile ilgili uzun vadeli planlarında değişiklik yaratmadığını birçok kez dile getirmişti.

BMW çekildiği takdirde, son sekiz ay içinde F1'den ayrılan ikinci otomobil üreticisi olacak. Honda, küresel mali krizi gerekçe göstererek Aralık ayında spordan çekilmişti.


BMW'nin F1 geçmişi
BMW'nin Formula 1'deki varlığı, 1982 yılında Brabham'ın motor sağlayıcısı olarak başladı. O yıl Güney Afrika'daki ilk yarışa Brezilyalı Nelson Piquet ilk çizgide başladı ama finiş göremedi.

BMW motor sağlaycısı olarak ilk birinciliğini 1983 yılında Piquet ile Brezilya'da ulaştı ve aynı yıl Piquet sürücüler şampiyonu oldu.

Formula 1'de turbo döneminin kapandığı 1987 yılında BMW de motor sağlayıcısı olmaktan vazgeçti, 2000 yılında spora dönerek eski şampiyon Williams'a motor vermeye başladı.

Willams ve BMW ortaklığı 2002 ve 2003 yıllarında markalarda ikincilik getirdi. Altı yıl süren işbirliğinden 10 grand prix zaferi ve 17 pole position çıktı.

BMW 2005 yılının ortalarında Sauber'i alarak 2006'dan itibaren kendi takımıyla pistlerde mücadele etti, ilk yarış birinciliğini geçtiğimiz yıl Kanada'da Robert Kubica ile kazandı.

BMW-Sauber McLaren'in şampiyonadan ihraç edilmesiyle 2007 sezonunda markalarda ikinciliği aldı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:02

İLGİLİ HABERLER