Ekonomi
  • 29.3.2012 16:16

Boğaz'ın en değerli arazisi 335 milyon liraya gitti

Gayrimenkul AŞ’ne ait Paşabahçe eski içki fabrikasının nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 355 milyon lirayla Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan’un komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde, ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif, 276 milyon lira oldu.

Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi. 2 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif, 300 milyon lira oldu ve Fernas İnşaat A.Ş ihale dışı kaldı.

Elemeli yazılı turların ikinci turunda, Özyazıcı İnşaat Elektrik Makina Müşavirlik ve Tahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi elendi.

Yazılı elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 320 milyon lira, artırım aralığı ise 100 bin lira olarak belirlendi.

Açık artırmanın 6. turunda Asitane Gayrimenkul Geliştirme ve Turizm AŞ ihaleden çekildi.

72 tur olarak gerçekleşen açık artırmada en yüksek teklifi ise 355 milyon lirayla Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ verdi.

Böylece, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, Gayrimenkul AŞ’ne ait İstanbul, Beykoz, Paşabahçe Mahallesinde (Eski İçki Fabrikası) bulunan ve tapunun 195 ada, 7 parsel numarasında kayıtlı 54 bin 870 metrekare, 209 ada, 3 parsel numarasında kayıtlı 16 bin 212 metrekare, 200 ada, 3 parsel numarasında kayıtlı 827 metrekare yüzölçümlü taşınmazlar ile bu taşınmazlar üzerinde bulunan binalar ve 3 bin 935 metrekare yüzölçümlü iskele-rıhtım ve dolgu alanına, 27 Ağustos 2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 49 yıl süre ile sahip olacak.

İHALENİN GEÇMİŞİ

Tekel'in Paşabahçe Fabrikası daha önce 2010'da ihaleye çıkarılmıştı. O dönemde en yüksek teklifi 303 milyon lira ile sürpriz bir isim olan Adanalı As-Asya firmasi vermişti. Ancak As-Asya ÖİB'den 2 kez süre uzatımı almasına karşın tutarı yatıramamış ve ihale de iptal olmuştu. O dönemde çıkan haberlerde, As-Asya'nın ihaleyi kazandıktan sonra Tekel Fabrikası arazisini 375 milyon liraya el altından satışa çıkardığı yazılmıştı.

İstanbul'un incisi olan bir yeri almak istedik

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Torun, İstanbul'un 10 boğazı olmadığını, bir boğazı olduğunu belirterek, ''İstanbul'un incisi olan bir yeri almak istedik'' dedi.
      Torun, Paşabahçe eski İçki Fabrikasının nihai pazarlık görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
      Turizme yönelik bir proje yapacaklarını ve projenin İstanbul'a değer katacak bir proje olacağını kaydeden Torun, ''Belki bir otel projesi olabilir'' dedi.
      Torun, yatırım miktarını öngörmenin mümkün olmadığını belirterek, ihale rakamına yakın bir yatırım olacağını bildirdi.
      Ödemeyi nasıl yapacaklarına ilişkin soru üzerine Torun, peşin ya da taksit seçeneklerinin ikisini de değerlendireceklerini söyledi.
      Mehmet Torun, ''Halka açık bir şirketiz yeni ortaklıklar değil, mevcut ortaklıklarla devam edeceğiz'' dedi.
 

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:13

İLGİLİ HABERLER