Gündem
  • 28.2.2013 18:14

Bölücübaşı'nın sızdırılan sözleri AKP'yi karıştırdı...

AHMET TOPAL
ANKARA  -
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İmralı tutanakları olarak gazetelerde yer alan ifadelerin çoğunluğunun spekülasyon olduğunu söyleyerek, "Bu bilgileri bu şekilde sızdıranların görülüyor ki, bu sürecin hassasiyetleri konusunda yeterli duyarlılıkları yok" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris'i Ulus'taki makamında kabul etti. Kabuldeki açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, bir gazetecinin İmralı'daki görüşmeye ilişkin tutanakları hatırlatması üzerine, "Bir kere bu İmralı konusunda bizim 'çözüm süreci' dediğimiz süreçle ilgili olarak oradaki görüşmelerde bulunanların ellerinde herhangi bir kayıt, teyp kaseti vesaire yok. Dolayısıyla bunların hiç bir resmi bir anlam ifade etmez. Bu ifadelerin çoğunluğu spekülasyondur, aktaranların spekülasyonudur. Ama şunun da bilinmesi gerekir. Devletin niteliği üzerine, milletin vasfı üzerine bir pazarlık yürütülüyor değildir" diye konuştu.
İmralı'da bir pazarlık yürütülüyormuş gibi izlenim oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Çelik, "Bu silahların bırakılması ve sosyal barışın temin edilmesi için bir çözüm sürecidir. Bunu sanki devletin niteliği ve milletin vasıfları çerçevesinde bir pazarlık yürütülüyor gibi sunmak fevkalade yanlıştır. Bu bilgileri bu şekilde sızdıranların görülüyor ki, bu sürecin hassasiyetleri konusunda yeterli duyarlılıkları yok. Bu duyarlılığın olmayışı da aslında çözüm sürecine olumlu katkı sağlamıyor, olumsuz katkı sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"BAHÇELİ, HAYALİ BİR ŞEYE KARŞI RESMİ AÇIKLAMA YAPMIŞ OLUYOR"
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, bugün gazetelerde yayınlanan ifadelerle ilgili olarak muhalefetin tavrını da eleştirdi. MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin konuyla ilgili olarak açıklama yaptığını hatırlatarak şunları kaydetti:
"Bir gazetede çıkan, hiçbir şekilde resmi nitelik taşımayan, bazı görüşme tutanakları olduğu iddia edilen bazı bilgilerle ilgili MHP Genel Başkanı tutuyor resmi açıklama yapıyor. Yani hayali bir şeye karşı resmi açıklama yapılmış oluyor. Velev ki, bu görüşme bugün yayınlanan haberlerdeki, tutanaklardaki bazı ifadeler doğru olsa bile bu İmralı'da yapılan görüşmede kendi aralarında konuştukları bir meseledir. Devlet tarafından geçerliliğinin olduğu söylenemez. Devletin herhangi bir kurumunun bunu onayladığı veya bunu tasvip ettiği şeklinde bir değerlendirmede bulunamaz. Dolayısıyla bir muhalefet partisinin liderinin tutup da bu sanki resmi belgeymiş gibi açıklama yapması da spekülasyona, spekülasyonla karşılık vermekten başka bir anlam ifade etmez.
Bu bir çözüm sürecidir, Türkiye'deki silahlı unsurların yurt dışına çıkarılması için yürütülen bir süreçtir, hassasiyetle, şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Hukuka ve demokratik prensiplere uygun olarak yürütülmektedir. Devletin niteliği ya da milletin vasfı üzerine bir pazarlık yapılmamaktadır. Her şey zaten milletimizin gözü önünde cereyan ediyor.
Ama şunu da unutmamak gerekir. Bugünleri tarih yazacak, kimin neyi söylediğini ve nasıl söylediğini tarih yazacak. Kim bu ülkede gerçekten bu ülkede silahların bırakılmasını ve sosyal barışın yeniden inşa edilmesini istiyor. Kimse buna olumsuz bir yaklaşımla zarar verecek şekilde pozisyon alıyor, bugünlerde bunların hepsini görmekteyiz."
Bakan Çelik, AK Parti'nin bu süreçten geri adım atmayacağını söyleyerek, "Biz bildiğimiz yolda ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER