Gündem
  • 21.5.2020 23:22

Bomba gelişme!.. Türkiye petrol aramak için Libya’dan izin istedi

Türkiye petrol aramak için Libya’nın meşru hükümet başkanı Serrac’a başvurduğu ortaya çıktı.
Serrac’ın da bu talebe olumlu cevap verdiği bildirildi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Geçtiğimiz hafta Meşru Libya hükümetine başvuruda bulunarak, Doğu Akdeniz’de petrol ve gaz sondajı için izin talebinde bulundu.
Hükümet de, 27 Kasım'da imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası çerçevesinde Türkiye’nin talebine olumlu cevap verdi.
Uluslararası kabul gören Libya Ulusal Anlaşması hükümeti, Kasım 2019'da Türkiye ile bir anlaşma imzaladı; Akdeniz'in güneyindeki Türk kıyılarından Libya'nın kuzeydoğu kıyılarına kadar özel bir ekonomik bölge oluşturmuştu.
Libya’dan gelen bu izinle KKTC ve Doğu Akdeniz’de petrol ve gaz arama ile sondaj yapma konusunda uluslararası bir engel kalmamış oldu.
Türkiye Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in arama çalışmalarının derhal başlayacağını söyledi.
Rumları ve Yunanlıları çıldırtan bu gelişme sadece onları değil Akdenizde arama yapmak için Rumlarla anlaşan BAE, Mısır, Suudi Arabistan ve İsrail’in de hesaplarını yerle bir etti.
Türkiye’nin Libya ile anlaşma imzalaması üzerine Rumlarla ortak olan İtalyanlar ve İngilizler ortaklıktan çekilmişlerdi.
Türkiye, Libya'yla vardığı anlaşma sayesinde Yunanistan'la Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan oluşturduğunu ve münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturduğunu kaydediyor.
Atina ve Kahire, mutabakatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtiyorlardı. Ancak hukuki yollardan aleyhlerinde karar çıkmıştı.

Ankara: Doğu Akdeniz'de siyasi üstünlük sağladık

Ankara'da yapılan değerlendirmelerde, Türkiye ile Libya arasında varılan uzlaşmanın Yunanistan'ın ileride Güney Kıbrıs ve Mısır ile yapmayı öngörebileceği deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmalarının önüne geçtiği kaydediliyor.

Yunanistan'ın Girit'ten Meis'e kadar olan bölgedeki alanlarını tek bir sahil şeridi olarak kabul ederek Güney Kıbrıs ve Mısır ile deniz yetki anlaşması imzalaması olasılığı Ankara'da uzun süredir kaygı yaratıyordu.

Yunanistan'ın böyle bir adım atmış olması durumunda Türk karasularının yaklaşık 41 bin kilometre kare olarak hesaplanan bir alana hapsedileceğini düşünen Ankara, Libya ile yapılan anlaşma sayesinde bu planların bozulduğu ve egemen haklarının korunduğu düşüncesinde.

TBMM'ye 5 Aralık günü anlaşmayla ilgili teknik ve hukuki bilgi veren Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Libya ile yapılan anlaşma sayesinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yeni kıta sahanlığı-münhasır ekonomik bölge sınırlarının çizildiğini vurguladı.

Çağatay Erciyes, şahsi Twitter adresinden bu sınırların nasıl oluştuğunu gösteren bir harita da yayımlayan diplomat, Batı sınırının Yunanistan'a ait Girit adasına 45 mil uzaklıkta olduğu bilgisini de verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERVİTRİNİ ÖZEL

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 22.5.2020 18:42

İLGİLİ HABERLER