Ekonomi
  • 30.11.2007 10:43

BORSAYA İSLAMİ ENDEKS GELİYOR

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, dünyada 30 milyar doların üzerinde bir fonun tamamen İslami enstrümanlara yatırım yaptığını söyledi. Erkan, "Adı islam ama içine bakınca tamamen Avrupalı ve ABD'li menkul kıymetlerden oluşuyor. Biz de bir İslami endeks oluşturacağız" dedi.
Erkan, İMKB'nin olağanüstü Genel Kurul toplantısından sonra basının sorularını yanıtladı. Erkan, İslami fonlarlala ilgili şunları söyledi:

'Görüşmeler yaptık'

"Bunların yüzde 90'ı Avrupa ve ABD'li bankalar tarafından çıkarılan fonlar. İçindeki menkul kıymetlerin de yüzde 99'u Avrupa ve ABD'deki menkul kıymetlerden oluşuyor.
Amacımız bu fonları kendimize, İslam ülkelerine çekmek. Müslüman ülkelerin borsalarıyla da ortak endeks kurulması konusunda görüşmeler yaptık. Burada en büyük borsalardan biri İMKB. Türkiye'ye buradan çok büyük pay geleceğini tahmin ediyorum."
Türkiye'de İslami yatırım fonu konusunda benzer uygulamayı Ülker Grubu başlatmıştı. Dow Jones Islamic Market'in Türkiye lisansını alan Ülker Grubu iştiraklerinden Bizim Menkul Değerler, Dow Jones Islamic Market Turkey A Tipi Borsa Yatırım Fonu'nu 23 - 24 Ocak 2006'da halka arz etmişti. Fon kapsamında bankalar, bira ve silah üreticileri ile turizm şirketleri bulunmuyor.

Amaç, İslami sermayeyi çekmek

11 Eylül 2001'de ABD'ye yapılan saldırılardan sonra İslami sermayeye getirilen kısıtlama nedeniyle ABD'ye giremeyen Körfez sermayesi, son yıllarda fon kanalıyla tüm dünyaya yayılıyor. Petrol fiyatlarının 100 dolara dayanmasıyla İslam ülkelerinde biriken sermaye, dünyada başta gayrimenkul olmak üzere çeşitli yatırımlara yöneliyor. Körfez sermayesi, Türkiye'de hem şirket satın alma hem de gayrimenkul yatırımı şeklinde kendini gösteriyor.
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Körfez sermayesini İslami endeks kapsamında fonlar oluşturarak Türkiye'ye ve islam ülkelerine çekilebileceğini söyledi. İslami sermaye, islami koşullara uygun şirketlerin hisselerine talep gösteriyor. Bu nedenle genelde alkol, domuz eti üretimi, şans oyunları, faiz temelinde faaliyet gösteren bankalar ve alkol servisi yapan oteller gibi işletmelerin hisseleri endeks kapsamı dışında tutuluyor.

Dow Jones çok ilgili

Dünyanın önde gelen İslami Endeks yapıcılarından Dow Jones, geçtiğimiz yıl 17 Türk şirketinin hisselerinden meydana gelen Türkiye Titan endeksini oluşturmuştu.
İMKB ve İslam ülke borsalarıyla İslami esaslara göre belirlenecek şirketlerin hisselerini içerecek bir endeks oluşturulacak. Amaç, islami sermayeyi Türkiye'ye çekmek.

(MİLLİYET)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER