Gündem
  • 13.1.2014 19:52

Bozdağ ABD‘yle ilgili iddiaya noktayı koydu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'ABD'nin Adalet Bakanlığı'nda danışman savcı bulundurması yönünde ikili bir anlaşma söz konusu değildir' dedi.

HSYK Kanun Tasarısı'nın görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda milletvekillerinin kendisine yönelttiği sorulara cevap veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye ile birçok yabancı devlet arasında olduğu gibi ABD ile de 1980 yılında yapılmış olan suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı adli yardımlaşma anlaşmasının yürürlükte bulunduğunu, bunun dışında Türkiye ile ABD arasında 2006 yılında herhangi bir anlaşmanın yapılmadığını ifade etti. ABD ile hukuki ve cezai konularda adli yardımlaşma, suçluların iadesi, terörizmin finansmanı, kara para ile mücadele konularında işbirliğinin sürdürüldüğünü belirten Bozdağ, 'ABD'nin Adalet Bakanlığı'nda danışman savcı bulundurması yönünde ikili bir anlaşma söz konusu değildir' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yabancı ülkelerin büyükelçiliklerinde olduğu gibi yabancı ülkelerin de Türkiye'deki büyükelçiliklerinde hukuk müşavirleri bulunduğunu, ABD'nin diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'deki büyükelçiliğinde yerleşik hukuk danışmanı statüsünde belirli bir süre için atanan görevli bulunduğunun altını çizen Bakan Bozdağ, 'Ülkemizdeki ABD Büyükelçiliği'nde yerleşik hukuk danışmanı olarak görev yapan kişinin atanması ile Adalet Bakanlığı'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bir alakası yoktur. Bu tamamen ABD'nin kendi tasarrufu çerçevesinde yaptığı bir iştir' diye konuştu.

Yapılan çalışmaları farklı bir noktaya çekmenin yanlış olduğunu söyleyen Bakan Bozdağ, 'Bir takım soruşturmaların Sayın Bush ile Sayın Başbakanımız arasındaki görüşme sonucu başlatıldığına ilişkin iddialar gerçek dışıdır. Türkiye Cumhuriyeti bağımsız bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanına hiçbir ülkenin talimat vermesi ve onun talimatı ile hareket etmesi söz konusu değildir. Bunu söylemek bile büyük bir yanlışlıktır' dedi.

HSYK Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ederken, komisyonda 13 ve 14. maddeler kabul edildi. Komisyonda kabul edilen 13. madde şöyle:

'MADDE 13- 4954 sayılı Kanun'un 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.'

Komisyonda kabul edilen 14. madde ise şöyle:

'MADDE 14- 4954 sayılı Kanun'un 15'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan 'veya 9'uncu maddenin birinci fıkrasında yazılı niteliklere sahip diğer kimseler' ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.' İHA
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:30

İLGİLİ HABERLER