Dünya
  • 10.5.2004 00:59

BREMER'İN İŞKENCEDEN HABERDAR OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

ABD'nin Irak'taki yöneticisi Paul Bremer, Iraklı esirlerin Amerikan askerleri tarafından tacize uğramasının yarattığı olumsuz etkiye rağmen Irak'ın Amerikan askerlerinin varlığından fayda elde ettiğini savundu. Başkan George Bush'un açıklamalarına paralel olarak Bremer, Amerikan askerlerinin Iraklılarla birlikte ülkeyi yeniden yapılandırma çabalarının "Amerika'nın gerçek ruhunu" yansıttığını söyledi.

Koalisyon yönetimi ise, Iraklı esirlerin taciz edildiği Ebu Gureyb hapishanesinde kötü muamele yapıldığına dair bir raporun Ocak ayında kendilerine ulaştığını doğruladı. Koalisyonun sözcülerinden Dan Senor gazetecilere yaptığı açıklamada "Büyükelçi Bremer, rapordaki suçlamalar konusunda Ocak ayında bilgilendirilmiştir" dedi.

Eski Bakan Bremer'i suçladı

Irak'ın ABD tarafından atanan eski İnsan Hakları Bakanı Abdül Baset Türkî ise, Paul Bremer'in taciz olayları konusunda koalisyonun açıkladığı tarihten daha önce bilgisi olduğunu savundu.

Türkî, geçen yıl Kasım ayında Paul Bremer'le yaptığı bir görüşme sırasında benzer olaylar konusunda Bremer'e bilgi verdiğini belirtti ve "Beni dinledi ancak hiçbir yanıt vermedi" dedi.

Abdül Baset Türkî, Amerika Birleşik Devletleri'nin Felluce kentine düzenledikleri kanlı baskının ardından görevinden ayrılmıştı.

Harman: Yaşananlar münferit olaylar değil

Ebu Gureyb hapishanesinde yaşanan taciz olaylarında suçlanan bir Amerikan askeri, yaşananların münferit olaylar olduğu yolundaki resmî açıklamaların doğru olmadığını savundu.

Washington Post gazetesinin haberine göre Sabrina D. Harman, hapishanelerde görevli askerî polisin tavrını "esirleri konuşturmak için yaşamlarını cehenneme çevirmek" olarak tanımladı.

Gazeteye Bağdat'tan gönderdiği bir elektronik posta mesajında Harman, tacizle suçlanana kadar Cenevre Sözleşmesini okumadığını açıkladı.

Sünnî liderler: Esirleri serbest bırakın

Irak'ta Sünnîler'in yaşadığı bölgelerin liderleri koalisyon yönetimine, herhangi bir suçlamayla karşı karşıya olmayan esirlerin, iyi niyet göstergesi olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Sünnî liderlerin temsilcisi Sami Raşid, Paul Bremer'le yaptığı görüşmenin ardından "Ortaya çıkan olayın büyüklüğüne eşdeğerde bir iyi niyet göstergesine ihtiyaç var" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:10

İLGİLİ HABERLER