Sağlık
  • 9.10.2008 03:18

BU 3 ÜRÜNÜ KULLANMAYIN MENOPOZU YENİN!..

Hanımların korkulu rüyası menopoz bir hastalık değil, yalnızca yaşamın bir dönemi. Sanılanın aksine korkulacak ve üzülecek bir durum yok. Süreci atlatmak da kurallara uyulduğunda son derece basit hale geliyor...
Biz hekimler menopozun sıkça yaşamın doğal bir periyodu olduğunun altını çiziyoruz. Gerek ''artık yaşlandım'' sendromu gerekse kilo artışıyla vücutta oluşan değişimler menopozun fiziksel semptomlarıyla birleşince dönemin ağırlığı kaçınılmaz hale gelebiliyor. Peki tüm bu korkulardan arınarak; sizce rahat bir menopoz dönemi geçirmek, formunuzu korumak, daha dinç ve sağlıklı bir bedenle yaşamın bu yeni evresini karşılamak mümkün değil midir?
EVET MÜMKÜN!
Menopoz kadının doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu dönemdir. Bu dönemde düzensiz periyodlar, sıcak basmaları, üşüme, terleme, uykusuzluk, yorgunluk, sinirlilik gibi belirtiler menopozdaki kadınların yüzde 75’inde görülen sorunlardır. Bunun yanı sıra bu dönemde kemik-eklem problemleri, şişmanlık, cilt kuruluğu, kalp-damar ve kanser risklerinde artış söz konusudur.
Östrojen düzeyindeki azalma besin alımını etkilemesi ve bazal metabolizma hızında azalma sodyum-potasyum dengesizliği gibi sebepler menopoza giren hanımların kilo almasına neden olur. Şişmanlık ise kalp damar hastalıkları başta olmak olmak üzere bir çok hastalığın oluşmasına neden olur.
Bu nedenle menopozda hanımların kilo kontrolünü sağlamak, kalp ve kemik sağlığına özen göstermek gerekmektedir. Düzenli beslenme alışkanlığı planı gerek psikolojik gerekse fiziksel etkilerin yansımalarını en aza indirecek, mutlu menopoz döneminin kapılarını size açacaktır.
EN ÇOK DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
İdrar yoluyla kalsiyum atılımına neden olan en önemli faktör sodyumdur. Tuzda bulunan yüksek orandaki sodyum nedeni ile beslenme planınız içerisinde tuz tüketimine sınır koyulması menopoz döneminin kemik sağlığı açısından çok önemlidir.
Sadece menopoz değil yaşamın her evresinde geçerli bir kural olsa da sigara ve alkol tüketimini bırakmak bu dönemde daha büyük önem arzediyor. Çünkü sigara ve alkol kullanımı kemiklerde kalsiyum kaybına neden olmaktadır.
KEMİK SAĞLIĞI BESLENME PLANIKALSİYUM
Yaş ilerledikçe vücutta kalsiyum ve diğer besinler eskisi kadar etkin bir şekilde emilemez ve menopozda kalsiyuma ihtiyaç artar.
Çünkü östrojen oranı düşer. Östrojen kemiklerdeki kalsiyumu dengeler. Bu hormonun düşmesiyle kalsiyuma duyulan ihtiyaç artar. Menopoz döneminde günde 1000-1500 mg. kalsiyum alınmalıdır. Kalsiyum alınmazsa kemik yıkımı giderek artar ve kemikler kolaylıkla kırılıp, kemik erimesi oluşur. Kalsiyumu yiyeceklerden doğal yolla almak faydalıdır. Kalsiyum zengini besinler: Peynir, yoğurt, süt, ayran, roka, tere, maydanoz, ıspanak , yumurta, kuru baklagiller ve pekmezdir.
D VİTAMİNİ
Kalsiyumun vücutta kullanılabilmesi için D vitaminine gereksinim vardır. En iyi D vitamini kaynağı güneştir. Düzenli olarak güneş ışığından sağlıklı şekilde faydalanmalısınız. Beslenme planında D vitamini kaynağı yumurta, karaciğer, balık ve süt yer almalıdır.
Dr. İsmail Ağar (bugün)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:35

İLGİLİ HABERLER