Spor
  • 16.5.2013 17:24

Bu at sahibine milyonlar kazandırdı

Eskişehir’in Mahmudiye ilçesindeki Türkiye Jokey Kulübü (TJK) At Harası’nda bulunan ve bugüne kadar 30 yarışın 27’sini birincilikle bitirerek sahibine yaklaşık 3.5 milyon lira para kazandıran dünyaca ünlü Arap atı Turbo’nun kızı Falez’e tescil işlemleri yapılarak mikroçip takıldı.
TJK At Harası’nda annesi Belkıs’ın yanında gerçekleştirilen tescil işlemlerinde, Veteriner Hekim Fuat Kuru tarafından Falez’in fiziksel özellikleri, rengi, boyu konusunda istatistikler kaydedildi. Daha sonra laboratuvarda incelenmek üzere kan örneği alınan Falez’e mikroçipi takıldı.
Konuyla alakalı olarak konuşan Eskişehir Tarım, Gıda ve Havancılık Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Fuat Kuru, tayların tescil işlemleri için doğumundan sonraki 3 ay içinde müracaat edilmesi gerektiğini ifade etti. Kuru, ‘‘Müdürlüğümüze dilekçe gelince tayın yanına giderek eşkalini alıp mikroçipini taktıktan sonra DNA’sı için kan örneğini laboratuvara göndeririz. Orada anne-babaya DNA uygunluğu raporu gelirse işlemlerini yürütür, kimlik kartını çıkartırız. Hiç bir atın eşkali birbirine benzemez. Tüm özellikleri farklıdır. Atlarda önemli olan şeylerden birisi de isimdir. Bu konuda Bakanlıkta atlar için kütükler var. Olan bir isim ya da birbirine benzer isimler kesinlikle kabul edilmez. Ölümünden 15 yıl geçmesi lazım kısrak aygıra göre ki, o isim tekrar konulabilsin’’ dedi.
Eskişehir Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Dr. Halil Çankaya ise TJK At Harası ile ilgili bilgiler verdi. Hara içerisinde yaklaşık 2 bin at bulunduğunu ifade eden Çankaya, ‘‘Atçılıkla uğraşan kişiler Mahmudiye’nin bu kulübünde tarih sürecinden gelen başarılarını bilirler. Burası yetiştiricilikte çok profesyonel bir yer’’ diye konuştu.
Atlara henüz tayken tescil işlemlerinin yapıldığını belirten Dr. Halil Çankaya, ‘‘Tescil işlemleri çok önemli. Atın daha tayken kaydı tutulmaya başlanıyor. Sonra da ırkının ve kanının kontrolü açısında tescilleri yapılıyor. Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak yılda yaklaşık 400 kadar atın tescili, 700 kadar attan da kan alıyoruz’’ dedi.

SAHİBİNE 3,5 MİLYON LİRA PARA KAZANDIRMIŞ
Turbo hakkında da açıklamada bulunan Çankaya, ‘‘Buraya kadar gelip de Turbo’yu görmemek olmazdı. Turbo’yu atçılıkla uğraşanlar çok yakinen tanırlar. Özlemiş olabileceklerini düşünüyoruz. 2009 yılında Arap atları arasında birinci seçilen bir at. Sahibine yaklaşık 3,5 milyon lira para kazandırmış. Böyle bir ırkın bizim ülkemizde olması büyük bir şans’’ şeklinde konuştu.
Hara’da aygır olarak bulundurulan dünya şampiyonu Arap atı Turbo’nun sahibi Erdin Düzarat ise 8 yaşındaki Türkiye’nin gururu Turbo hakkında açıklamalarda bulundu. Bugüne kadar 30 yarışın 27’sini birincilikle bitiren Turbo’nun paha biçilemez bir değeri olduğunu belirten Düzarat, ‘‘Turbo hem Eskişehir’e hem de Türkiye’ye çok güzel şeyler gösterdi. İnşallah bundan sonra da taylarıyla adını unutturmaz. Turbo’ya aşağı yukarı her sene 80-90 civarında aşım yapıyor. Bu demektir ki 2015 yılında 50-60 tayı, ondan sonraki senelerde de o civarda tayı koşacak. Allah ömür verdikçe Turbo ismi kolay kolay unutulmayacak. Bütün ümidim Turbo gibi başka atlar yetiştirmek. Çok büyük bir zevk. Turbo’nun değeri biçilmez.

ŞAMPİYONUN YURTDIŞINA SATILMASINI BAKANLIK İSTEMEMİŞ
Türkiye’de girdiği tüm yarışlardan birincilik elde eden Turbo’ya Amerika’dan, Fransa’dan Arap ülkelerinden çok talip geldiğini belirten Erdin Düzarat, ‘‘Çok fazla talibi çıktı. Fakat satılmasını biraz da bakanlık istemedi. Çünkü böyle bir aygırın yurtdışına gitmesini istemediler. Parayla ölçülecek bir değer değil’’ şeklinde konuştu.
Turbo’nun taylarından yılda yaklaşık 1 milyon lira gelir elde ettiğini ifade eden Düzarat, ‘‘Vereceği taylar belki babasından daha üstün olur ama yarısı kadar bile koşsalar çok büyük bir başarı. Turbo’nun şu an kırılmadığı bir çok rekoru var. İnanın 30 yarışında bir tek kamçı yememiştir. Jokey Halis Karataş binmiştir. Kim binse kazanır dediği bir at Turbo’’ diye belirtti.
(İHA)

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER