Yaşam
  • 10.7.2009 16:49

BU DA 'ÇİÇEK SULAMA'NIN AMERİKANCASI...

Eyalletteki dağlara doğa yürüyüşüne gittiği açıklanan Güney Karolayna valisinin Arjantin'e çapkınlığa gittiğinin ortaya çıkması, bu sıcak yaz günlerinde gerçekten 'doğa yürüyüşüne' çıkmayı planlayan birçok erkeği zor durumda bırakıyor.

ABD'nin Güney Karolayna eyaletinin Cumhuriyetçi Partili valisinin çapkınlık macerası İngilizce'de günlük konuşma diline deyim olarak girdi. ABD'deki birçok sohbette artık çapkınlığa gitmek, "Appalachian güzergahında doğa yürüyüşü (Hiking the Appalachian Trail)" deyimiyle anlatılıyor.
Eyalet Valisi Mark Sanford, Haziran ayında 5 gün boyunca eşinden bile habersiz şekilde ortadan kaybolunca merak konusu olmuş, kamuoyunda artan sorular üzerine yardımcıları, valinin Appalachian Dağında doğa yürüyüşüne çıktığını açıklamışlardı.
Ancak Vali Sanford, komşu eyaletin başkentindeki Atlanta Uluslararası Havaalanında bir gazeteciye yakalanınca, ortadan kaybolduğu 5 gün boyunca Appalachian Dağında olmadığı, sevgilisiyle buluşmak için gizlice Arjantin'e gittiği ortaya çıkmıştı.
Şimdi, ABD'de çapkınlığın, eşini aldatmanın adı, "doğa yürüyüşüne çıkmak" oldu. Bu durumun en büyük mağdurları ise, Appalachian dağında doğa yürüyüşü tutkunu erkekler. Birçok kişi artık eşine ya da arkadaşlarına doğa yürüyüşüne çıkacağını çekine çekine söylediğini ifade ediyor.

ÇİÇEK SULAMA SİYASETE KAMER GENÇ İLE GİRMİŞTİ
Bu durum akıllara, Türkçe'de "çiçek sulama" ifadesinin başına gelenleri hatırlatıyor. "Çiçek sulama" ifadesi, Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç'in TBMM başkanvekili olduğu dönemde oğluna ait evden ayrılırken kapıda onu bekleyen televizyon muhabirleriyle arasında geçen diyaogla gündeme girdi.
Muhabirler bir kadınla gizlice buluşmak üzere oğlunun evinde olduğu iddiasını dile getirince Genç, 'çiçekleri sulamak' için eve gelip gittiğini açıkladı. Ama bu ifade Genç için giderek hakkındaki iddiadan daha büyük bir problem oldu.
Meslektaşları bile bunu zaman zaman TBMM'deki atışmalarda kendisine karşı kullandı. Genç, çapkınlık iddialarına ne kadar tepki gösterip yalanlasa da, "çiçek sulama" günlük konuşmalarda "çapkınlık" iması olarak yaygın şekilde kullanılmaya başlandı.
Geçtiğimiz Mart ayında da Tekirdağ'ın Saray İlçesi'nde 2 meslek liseli mucit tatile çıkanların en büyük sıkıntılarından birisi olan sulama sorununu ortadan kaldıran icatları çiçek sulama makinesine "Kamer Genç" adını vererek bu olayın hafızalardaki yerini tazelemişlerdi.

En popüler doğa yürüyüşü güzergahı

Ormanlarla kaplı dağlarıyla birçok doüa yürüyüşü güzergahını bünyesinde barındıran ABD'de doğa yürüyüşü (hiking) en popüler yaz aktivitelerinden biri. Ülkedeki en popüler doğa yürüyüşü güzergahı ise ülkenin kuzeydoğu ucundaki Maine eyaletinden başlayıp güneydoğudaki Georgia eyaletinde sona eren Appalachian sıra dağları güzergahı. Sıradağların en kuzey ucundan en güney ucuna yaklaşık 6 ay süren özel turlar bile var. Sıra dağların uzandığı 12 eyalet boyunca birçok aile, sık sık birkaç günlüğüne ormanlarla kaplı dağlarda yürüyüşe çıkıp şehirlerin stresinden arınmaya çalışıyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:22

İLGİLİ HABERLER