Ekonomi
  • 13.10.2008 07:36

BU FİYATLAR İNSANI ARABA SAHİBİ YAPAR!..

Yaşanan global kriz tüketim alışkanlıklarını toptan değiştirdi. Bu duruma cevap vermeye çalışan otomobil üreticileri, en dikkat çekici modellerinin yanı sıra en uygun fiyatlı modellerini de fuarlarda sergiliyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan global kriz, otomobil üreticilerini de tedbirler almaya itiyor. Son birkaç yıldır yaşanan ekonomik otomobillere yöneliş hareketi, yaşanan krizin de etkisiyle çok daha ciddi boyutlara ulaştı. Avrupa ve ABD’nin otomotiv pazarlarını direkt olarak etkileyen bu durum; üreticileri, tüketicilerin daha kolay sahip olabileceği otomobiller üretmeye itiyor.
UCUZ MODEL SAYISI ARIYOR
Otomobil fuarlarına da yansıyan bu durum, birkaç yıl öncesine kadar 25 bin YTL sınırını aşmayan ve bir elin parmaklarını geçmeyen model sayısını hızla artırdı. Ülkemizde devam eden Autoshow 2008 de, bu gelişmeleri destekliyor. Yaşanan her krizle cebindeki parası eriyen tüketici, çareyi daha ucuz otomobiller satın almakta buluyor. İşte son üç aydaki otomobil satışlarını olumlu yönde etkilemesi beklenen Autoshow 2008’de tanıtılan en ucuz modellerden bazıları:
Kısa süre önce Türkiye’ye Samand modeli ile iddialı giriş yapan IKCO, yeni modeli Soren’i de 2008 AutoShow’da görücüye çıkarttı. Fuar boyunca 23 bin 990 YTL’den satılacak Soren’in yanı sıra Samand da fuara özel 19 bin 490 YTL’lik etiketle satışa sunuyor. Anadolu Grup bünyesinde ülkemizde satılacak Geely, fuarın hemen ardından 2 modeliyle pazarda yerini alacak. Geely bayilerinden Gül-Al Otomotiv yetkilisi Serdal Demirci, fuarda da sergilenen bu iki modelden Echo’nun, 1.3 litrelik ekonomik bir motora ve 17-18 bin YTL’lik bir etikete sahip olduğunu söyledi. Diğer model olan Family’nin ise 1.5 litrelik benzinli motorla fiyatının 20-21 bin YTL arasında olacağını ifade etti.
EN UCUZU INDICA
Tata yetkilileri, 2010’da ülkemizde satışa sunulacak ve yurtdışından 2 bin 500 dolardan satılan Nano’nun ülkemizdeki vergi oranları sebebiyle fiyatının 10 bin YTL’yi bulacağını kaydettiler. Nano’yu tanıtamasa da fuarın en uygun fiyatlı otomobili olan Indica ve Indigo’yu sergileyen Hintli üretici, bu araçlara 17 bin YTL’lik bir fiyat biçiyor. Suzuki, fuarda yeni modeli Splash’i tanıtıyor.
Ocakta satışa sunulması beklenen Splash’in 25 bin YTL’nin altında bir fiyatla satılması bekleniyor. Chevrolet Cruze, ülkemizde nisandan itibaren satılmaya başlanacak. 1.6 benzinli ve 2.0 litre dizel motor seçeneklerinin yer alacağı aracın fiyatının benzinlide 32-35, dizel modelde ise 38-39 bin YTL olacağını kaydediliyor.
CHERY’NiN ALTI YENi MODELi GÜN SAYIYOR
Ülkemize gelen ilk Çinli marka olan Chery, Türkiye’de satılan 2 modelinin yanı sıra önümüzdeki yıl içerisinde satışa sunacağı 6 farklı modeli de Autoshow’da sergiliyor. Chery, ülkemizde Mermerler Otomotiv tarafından temsil ediliyor. Fuarda tanıtılan modeller arasında, Türkiye’de satılan en ucuz spor otomobil olması beklenen Hero Sport ile Faira’nın halen 20 bin 900 YTL’den satılan Alia’dan daha uygun bir fiyatla satışa sunulması bekleniyor.
Her iki modelde de Chery tarafından üretilen 1.3 litrelik 82 beygir güç ve 114 nm tork üreten benzinli motor görev yapıyor. Yine aynı motora sahip küçük bir MPV olan Riich 2’nin ise fiyatının 25 bin YTL seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor.
VW’DE SCIROCCO RÜZGARI ESiYOR
Volkswagen (VW), Autoshow 2008’de önümüzdeki günlerde satışa sunulacak olan 3. nesil Scirocco’yu ilk kez Türk tüketicileriyle buluşturdu. Araç hakkında bilgi veren VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, “Volkswagen’in ilk olarak 1974 yılında tanıttığı ve ekonomik spor otomobil kavramının öncüsü olarak kabul edilen Scirocco’nun 3. neslini bu ay itibarıyla Türkiye’de satışa sunduk. 3. nesil VW Scirocco, Volkswagen’in önümüzdeki dönemde sırasıyla tanıtacağı birçok yeni modelde karşımıza çıkacak olan yeni tasarım anlayışını taşıyan ilk model olmasıyla öne çıkıyor” dedi. Scirocco’da ikisi 1.4 olmak üzere 3 ayrı benzinli motor ve hem 6 hem de 7 ileri DSG şanzıman seçenekleri yer alıyor.
LAMBORGHINI’NiN EN YENiSi TÜRKiYE’DE
Kasım 2006 tarihinden bu yana Türkiye’deki Satış ve Servis operasyonları Doğuş Otomotiv tarafından yürütülmekte olan Lamborghini, Autoshow’da en yeni modeli Gallardo LP 560’ı tanıtıyor. İtalyan marka, aynı zamanda Autoshow’a da ilk kez katılıyor.
Gallardo LP560-4’te hacmi 5.2 litreye yükseltilen V10 motor görev yapıyor. 560 beygir güç ve 540 nm tork üreten bu motor, aracı 0’dan 100 km/s’ye 3.7, 200 km/s’ye ise 11.8 saniyede ulaştırıyor. Maksimum hızı 325 km/s olan yeni Gallardo’da standart modelde olduğu gibi 4 tekerlekten çekiş sistemi yer alıyor. Otomobil, 330 bin eurodan başlayan fiyatlarla alıcı bekliyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:27

İLGİLİ HABERLER