Gündem
  • 25.11.2020 12:20

Bu köyde Güney Afrika’ya taşınıyor

Kastamonu'dan yola çıktı şehrin kaderini değiştirdi

Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Çamaltı köyü, Türkiye'nin en ilginç köylerinden biri... Neredeyse tüm köy halkı Güney Afrika'da kendine yeni bir yaşam kurdu... İşte Çamaltı köyü hakkında detaylar..

Kastamonu'nun Cide ilçesi Çamaltı köyünde yaşayan kaynak ustası Mehmet Koç, 1975 yılında Amerikalı bir firma ile anlaşma yaparak Güney Afrika'ya çalışmaya gitti.

 Zaman içerisinde işleri iyi giden ve firmada söz sahibi olan kaynak ustası Koç, yaklaşık 30 yıl çalıştığı süre zarfında başta köyü olmak üzere çevresinden 500 kişinin daha Güney Afrika'ya gitmesini sağladı.

Gelir durumu düşük olan ve güçlükle geçimini sağlayan Çamaltı köyü sakinleri, yaptıkları iş sayesinde gelir durumunu düzelterek köylerine yatırım yapmaya başladı.

Daha refah bir yaşantı süren köylüler, evlerini de yeniledi. Bazı çalışanlar Türkiye'ye dönüş yaparak kendi işini, bazı çalışanlar da fabrika açtı. Çamaltı köyünden hala gençler Güney Afrika'ya çalışmaya gidiyorlar.

“1975 yılında Güney Afrika'ya kaynak ustası olarak çalışmaya gittim”

1975 yılında Güney Afrika'ya kaynak ustası olarak çalışmaya gittiğini anlatan Mehmet Koç, “Ben, 1975 yılında Güney Afrika'ya gittim kaynak ustası olarak bir Amerikan firmasıyla. Çalışırken işler uzadı, rafine kurmaya başladık. Bu nedenle uzun bir müddet Güney Afrika'da kaldık. Çalışırken daha fazla kaynakçı ustasına yani işçiye ihtiyaç oldu.

Bizim vasıtamızla Türkiye'den yine köylülerimizden, hep kendi köylülerimizden değil tabii ki civar köylerimizden de, şehirlerden de arkadaşları Güney Afrika'ya çalıştırmaya getirdik. Orada çalıştık bir süre. Arkadaşlarımızın bazıları orada kaldı ve evlenerek düzen kurdu. Bazıları da iş insanı oldu, fabrikalar kurdular” dedi.

“Köyümüzden ve civar köylerden Güney Afrikaya 500den fazla insanı götürmüşümdür”

Yaklaşık 30 yıl Güney Afrika başta olmak üzere çeşitli ülkelerde çalıştıktan sonra emekli olduğunu ve köyüne dönüş yaptığını belirten Mehmet Koç, “Bizde yıllar geçince yaşımız geldi ve emekli olduk. Geldik köyümüze ev yaptık, güzel evler yaptık. Hayatımız böyle geçti” diye konuştu.

Güney Afrika'ya petrol rafinesi kurmak için gittiklerini anlatan Mehmet Koç, “Bu Amerikalı şirket Türkiye'den kaynakçı ustası arıyordu. Ben de o zaman piyasada çalışan kaynakçı ustasıydım. Güney Afrika'da petrol rafinerisi kurmaktı. Boru hatları yaptık, bu tür işlerle meşgul olduk. Güney Afrika'da aşağı yukarı 30 yıl boyunca çalıştım. En son Katar'a gittim, Katar'da da bir süre çalıştıktan sonra Türkiye'ye temelli dönüş yaparak emekli oldum” şeklinde konuştu.

“Köyümüzden ve civar köylerden Güney Afrika'ya 500'den fazla insanı götürmüşümdür” 

Köyünden ve civar köylerden Güney Afrika'ya 500'den fazla insanı götürdüğünü söyleyen Mehmet Koç, “Tam hatırlamıyorum ama köyümüzden ve civar köylerden Güney Afrika'ya 500'den fazla insanı götürmüşümdür. Tabii ki Türkiye'de iken bu arkadaşların bazılarının maddi durumları kötüydü, Güney Afrika'da çalışırken bu arkadaşların da durumları iyileşti, bazı arkadaşlar da iş yerleri kurdu, durumlarını daha da iyileştirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.11.2020 12:24

İLGİLİ HABERLER