Gündem
  • 9.10.2005 03:17

BU SKANDAL ADAMI ÇARPAR!..

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Hz. Muhammed’in kutsal emaneti olan Eyüp Camii’ndeki Sakal-ı Şerif’i, görmek için Atatürk Havalimanı’na getirtti. Sakal-ı Şerif, Koç’a gösterilmesi için bir gün öncesinden Eyüp Müftülüğü muhafazasından alınıp, Kültür Müdürlüğü’nün Sultanahmet’teki binasına getirildi.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Atilla Koç, görmek için binlerce kişinin sıraya girdiği, izdihamlara yol açan Eyüp Camii’ndeki Hz. Muhammed’in kutsal emanetlerinden Sakal-ı Şerif’i Atatürk Havalimanı’na getirtti.

Bakan Koç’un, Sakal-ı Şerif’i macerası, dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile görüşmesi sırasında ortaya çıktı. Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda Rehn ile görüşürken, havalimanı VIP Salonu’na içinde Sakal-ı Şerif bulunan, yeşil çuhaya sarılı sedef kakmalı bir sandık getirildi. İki görevli tarafından getirilen sandık, x-ray cihazından geçirilerek, incelendi.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Bilgili, gazetecilerin sorusu üzerine, sandığın içinde ‘Sakal-ı Şerif’ bulunduğunu belirterek, paketin Başbakan Erdoğan’a değil, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’a gösterilmek üzere getirildiğini, ancak zamanlamada yanlışlık olduğu için paketin emanete alındığını söyledi. Başbakan Erdoğan ile Rehn’in görüşmesi sürerken başka bir odaya alınan Sakal-ı Şerif’i gören bakan Koç da, daha sonra Başbakan Erdoğan’la birlikte Siirt’e uçtu.

BİR GÜN ÖNCE ALINDI

Kültür ve Turizm Müdürü Bilgili, Eyüp Müftülüğü muhafazasında bulunan Sakal-ı Şerif’i, Bakan Koç’a göstermek için, bir gün öncesinden Kültür Müdürlüğü’nün Sultanahmet’teki binasında muhafaza ettiklerini, Bakan’ın bu kutsal emaneti görmesinin ardından, Eyüp Müftülüğü’nden gelen görevlilere dün öğleden sonra teslim ettiklerini söyledi.

Sakal-ı Şerif’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Siirtli eşi Emine Erdoğan dolayısıyla, Siirt’e götürüleceği, ancak gazeteciler tarafından fark edilince, bundan vazgeçildiği iddiaları ortaya atıldı. Ancak bu iddia doğrulanamadı.

Sadece baktık

SİİRT’te bulunan Bakan Atilla Koç, sorulara karşılık ‘Doğrudur. Görmek için Sakal-ı Şerif’i getirttim. Gördükten sonra geri gönderdim’ dedi. ‘Bir problem mi vardı?’ sorusuna ise Koç, ‘Hayır bir sorun yoktur. Sadece bakıp geri gönderdim’ diye cevapladı. Koç, ‘Bir yere mi gönderilecek?’ sorusuna ise ‘Hayır hayır. Sadece baktık’ karşılığını verdi.

Havalimanında x-ray cihazından geçirildi

YAVUZ Sultan Selim döneminde Osmanlı topraklarına getirilen kutsal emanetler, özel kutular ve muhafazalar içinde korunuyor. Atatürk Havalimanı’nda x-ray cihazından geçirilen Sakal-ı Şerif de sedefli bir kutunun içinde saten muhafazasında bulunuyordu. Kutsal emanetler şunlar:

Sakal-ı Şerif: Hazreti Muhammed’in sakalının bir telidir. Beyaz renkteki Sakal-ı Şerif birçok camiide bulunmaktadır.

Saç-ı Şerif: Saç rengi ve uzunluğu Hazret-i Muhammet’in sahabelerden aktarılan özelliklerine aynen uymakta. Kızıl renkteki Saç-ı Şerif uzun olma özelliğiyle de tariflere aynen uymaktadır.

Zıbın-ı Saadet: Hazreti Muhammet’in gömleğinin parçasıdır. Pamuklu olan zıbın parçası bir kutu içinde bulunmaktadır.

Kuşak-ı Saadet: Hazreti Muhammet’in beline sardığı kuşağın bir parçasıdır. Pamuklu kumaştan olan kuşak parçası cam tüp içinde sergilenmektedir.HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:57

İLGİLİ HABERLER