Gündem
  • 11.5.2004 00:07

BUMİN: ''ANAYASAL ŞİKAYET TARİHİ GELİŞİMİN GEREĞİ''

ANKARA - Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, anayasal şikayet yolunun açılmasının tarihi gelişim sürecinin bir gereği olduğunu belirterek, ''Bu oluşumu hiçbir güç engelleyemez, bugün değilse yarın böyle olacak. Çünkü dünyada böyle'' dedi.
     Bumin, Danıştay'ın kuruluşunun 136. yıldönümü dolayısıyla TBMM Şeref Salonu'nda düzenlenen kokteylde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Yargının işleyişi konusunda, her kurumun farklı değerlendirmesi bulunduğunun ifade edilmesi üzerine Bumin, ''Ben buna üzülüyorum. Bir noktada uzlaşabilseydik eğer, çok daha olumlu sonuç alabilirdik. Her bir yüksek mahkeme başkanının bir başka yöne çekmesi, bu konudaki iyileştirmelerde önemli bir engel olarak karşımıza çıkar. İktidarların zaten çok fazla bir şey yapmak gibi arzuları yok. Her biri diğerine bahane etmek suretiyle bu uzlaşmaz tutumdan olumlu sonuçlar çıkmaz'' dedi.
     ''Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirme çalışmaları aşamasında Yargıtay ve Danıştay ile görüştünüz mü?'' sorusu üzerine Bumin, ''Daha önce başka konularda birtakım temasımız oldu. O temaslar sonucu bu konuda uzlaşılmayacağını anladım.'' dedi.
     Bireysel başvurunun Anayasa Mahkemesi'ne yapılması durumunda yüksek mahkeme kararlarının bertaraf edileceği eleştirilerinin anımsatılması üzerine Bumin, şöyle konuştu:
     ''Belli ki çok iyi incelenmemiş. Oysa ki, biz taslağımızda sadece Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile sınırlı olmak üzere diyoruz. Bunda kaçınacak bir sorun yok. Biz baktığımızda haklı görürsek karar veren mahkemeyi, başvuruyu reddedeceğiz. Dünyada benzer uygulamalarda 6 bin başvurunun 6 tanesi kabul ediliyor, o kadar sınırlı.''
     Bumin, kesinleşen yargı kararlarını kendi mevzuatları bakımından değil, AİHS'yi ihlal edip etmediği yönünden inceleyeceklerini belirterek, ''Yani çok sınırlı bir şey. Korktukları gibi değil'' dedi.
     ''Uluslararası sözleşme kurallarının yasa üstü norm olmasının Anayasa'ya eklenmesinden sonra parti kapatma davalarında işlerinin biraz daha kolay olduğunu'' belirten Bumin, parti kapatma davalarında sözleşme kurallarını uygulama imkanları olacağını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:11

İLGİLİ HABERLER