Gündem
  • 28.8.2013 00:39

Burhan Kuzu: Meclis kararına gerek yok!

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kuzu, muhalefet partilerinin Suriye'ye olası bir müdahale konusunda, Meclis'in yeni bir karar alması gerektiği yönündeki görüşlerini değerlendirdi.
CHP, MHP ve BDP'nin, Suriye'ye olası bir müdahaleye karşı olduğunu dile getiren Kuzu, muhalefetin, Hükümete verilen yetkinin müdahaleyi karşılamadığını ve yetersiz olduğunu dile getirerek "ortalığı nasıl karıştırırız" diye düşündüğünü söyledi.
Kuzu, muhalefetin niyetinin, üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğunu ifade ederek, "Meclis tarafından Suriye konusunda Hükümete verilen yetki, bu ülkeye olası bir müdahale için yeterli. Ayrıca bir tezkereye ihtiyaç yok" dedi.
Burhan Kuzu, bu tür tezkerelerde net ifadelere yer verilmediğini, bunun örneklerinin sınırötesi operasyon ve 1 Mart tezkeresinde de görülebileceğini anlatarak, milli iradenin tecelli ettiği Meclis'in aslında bu tür tezkerelerle hükümete adı konulmamış bir savaş yetkisi verdiğini kaydetti.
Olası bir müdahalede İncirlik Üssü'nün kullanılması için ayrıca bir Meclis kararına gerek olmadığını ifade eden Kuzu, buranın statüsünün farklı olduğunu bildirdi.
-Yeniden yargılama talebi
Kuzu, başka bir soru üzerine de Ergenekon davası kararları neticesinde, Anayasa Mahkemesi'nin, "AK Parti laiklik karşıtı eylemlerin odağı oldu" yönündeki tespitinin boşa çıktığını ifade ederek, bununla ilgili yeniden yargılama talebinde bulunabileceğini söyledi.
AK Parti'nin kapatılması davasında konu olan delillerin sahte olduğunun mahkeme kararıyla ortaya çıktığını vurgulayan Kuzu, yeniden yargılamaya ilişkin başvurunun Yargıtay kararı beklenmeden yapılabileceğini savundu.
Kuzu, yine de Yargıtay'ın, Ergenekon davası hakkında vereceği kararın bekleneceğini dile getirerek, "Hukukumuzda, yargılamanın yenilenmesi yolu var. Davanın neticelenmesiyle bu hak doğmuştur.Yeniden yargılanma için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç yok. Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda uygulamaları var, verdiği kararlar var. Yargılamanın yenilenmesi yolu açık. Başvurulduğu takdirde Anayasa Mahkemesi, yeni deliller ışığında, muhtemelen AK Parti'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline gelmediğine hükmedecektir. Kesilen Hazine yardımı da AK parti'ye iade edilecektir" diye konuştu.
Burhan Kuzu, sahte delillerle AK Parti hakkında kapatma davası açtığını belirttiği ve görevi kötüye kullandığını söylediği dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya hakkında savcıları göreve çağırdı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:28

İLGİLİ HABERLER