Yaşam
  • 23.3.2019 01:20

Burunsuz doğdu!..

Irak'ta burunsuz bebek doğdu.. Doğuştan hiç burnu olmayan küçük bebek sadece ağzıyla nefes alabiliyor..
Bebeğin diğer üç kardeşinin tamamen sağlıklı ve fiziki olarak da sorunlarının olmadığı belirtildi.

Tanımlanamayan çocuk Felluce'de, Bağdat'ın batısında, 40 milyon (64km) batıda - savaşın yıktığı ulusun başkenti yaşıyor
Küçük bebeğin sadece ağzından nefes aldığı için özellikle beslenmede sıkıntı çektiği ve annesini emerken zorlandığı açıklandı.
Arhinia denilen doğuştan burunsuz olmak, nadir rastlanılan bir durum. Dünya üzerinde şu anda 100 civarında bu tür vaka bulunuyor.
Irak savaşından sonra doğum kusurlarının hızlandığını iddia eden Felluce Doğum Kusurları Derneği, bu bebek gibi başka vakaların da olduğunu belirtti. Aynı dernek; savaş sırasında kullanılan kimyasal silah ve gazların bölgede yaşayanların genetiğini bozduğunu iddia etti. Derneğin verilerine göre; şehirde doğan tüm bebeklerin yaklaşık yüzde 15'inde doğum kusuru bulunuyor. Başka bebeklerin ayak ve el parmaklarının eksik olarak dünyaya geldikleri veya bazı bebeklerinin ikizleriyle bitişik halde doğdukları söyleniyor.
Onaylanmamış raporlara göre, yenidoğanların kusur oranı Japonya'daki Hiroşima'da görülenden 14 kat daha yüksektir. 
Hollandalı barış grubu Pax tarafından 2014 yılında yayınlanan bir raporda, ABD kuvvetlerinin Irak'taki sivil bölgelerde uranyum taşıyan bombalar attığı iddia edilmişti.

Arhinia denilen nadir bir durumun suçlu olabileceği halde, bebeğin neden burnu olmadan doğduğu belli değil.
FBD; ABD'nin ülkeden ayrılırken arkasında 'yüzlerce ton tüketilmiş uranyum mühimmatı ve diğer zehirli atık bıraktığını duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2019 01:43

İLGİLİ HABERLER