Gündem
  • 30.8.2009 09:24

BÜYÜK ZAFERİN YILDÖNÜMÜ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un başkanlığındaki heyet Anıtkabir'i ziyaret etti. Kutlamalar Cumhurbaşkanı Gül'ün de katılımıyla AKM'de devam ediyor.


30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un başkanlığındaki heyet Anıtkabir'i ziyaret etti.

Tüm yurtta coşkuyla kutlanacak bayram için hazırlıklar günler öncesinden başladı. Türkiye bugün tek yürek olup bayram coşkusuyla dolacak.

Bugün bağımsız Türkiye'nin temellerinin atıldığı anlardan birinin yıldönümü... Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı... Devletin zirvesi de 30 Ağustos'un 87'inci yıldönümü için mesajlar yayımladı...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Farklılıklarımız birliğimizi tamamlayan zenginliklerimizdir. Bin yıldır bu topraklarda barış içinde yaşıyoruz. Bin yıldır olduğu gibi bundan sonra da kimse bu birlikteliğe zarar veremeyecektir.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin:

Ülkemizi geleceğe taşımak için ihtiyaç duyduğumuz gücün kaynağı, beraberlik ruhudur. Cumhuriyet etrafında kenetlenirsek her engeli aşarız.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:
Fedakarlıklarla kazanılan bu zaferin verdiği güçle Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıma hedefimizi gerçekleştireceğiz.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal:
Sevr'i parçalayıp tarihin çöplüğüne attık. Kimse toprak bütünlüğümüzle, ulusal birliğimizle ve laik Cumhuriyetimizle oynamaya kalkmasın.

Kutlamaların bundan sonraki adresi Genelkurmay Başkanlığı olacak. Başbuğ tebrikleri kabul edecek.

Başbuğ Anıtkabir'de bir konuşma yaptı. Başbuğ Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı mesajı yüksek sesle şöyle okudu '

"Türk milletinin büyük Atatürk sevgisi her zaman yaşayacaktır. Kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan Türk ordusu her zaman görevdedir. Rahat uyu, ruhun şad olsun!"

BAYRAM PROGRAMI

Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda tebrikleri kabul edecek. (Saat: 09.45)

- Ankara Atatürk Kültür Merkezi tören alanında resmi geçit yapılacak. Töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer devlet protokolündekiler de izleyecek. (Saat: 11.00)

- İstanbul'da Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulacak, Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni yapılacak. (Saat: 09.30/11.00)

KUTLAMALARIN en görkemlisi Ankara’da yapılacak. Kutlamalar kapsamında ilk kez Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndan bir tabur asker Sıhhiye’den TBMM kavşağına yürüyecek. Atatürk KültürMerkezi’ndeki (eski hipodrom) törenlere geçen yılların iki katı asker ve zırhlı araç katılacak. Gösterilerde ilk kez F-16’larbir tanker uçakla havada yakıt ikmali yapacak. Vatandaşlara TSK’yı tanıtıcı CD dağıtılacak.

Merkez Orduevi’ndeki geleneksel 30 Ağustos resepsiyonuna vatandaşlar, işadamları, sanatçılar ve emekli generallerin de aralarında bulunduğu 4 bin kişi davet edildi.

TÜRBAN VE DTP YİNE YOK

Davetli listesi önceki yıllara kıyasla yaklaşık 2 kat artırılırken, siyasiler için eski uygulamalar sürdü. Yani DTP’liler ile başörtülü eşler yine davet edilmedi. Devlet erkanının tam kadro hazır olacağı resepsiyonda Atatürk’ün giydiği kıyafetlerden oluşan, Faruk Saraç’ın hazırladığı Sarı Zeybek defilesi de var. 22 gemi, 11 uçak ve helikopter İstanbul Boğazı’nda denizde resmi geçityapacak.

Türk topraklarının işgaline "dur" diyerek Türkiye'nin bağımsızlığını tüm dünyaya duyuran büyük zaferin 87'inci yıldönümü...

"Çok daha görkemli" kutlamalara sahne olacak Zafer Bayramı törenlerinde bu yıl pek çok ilke de imza atılacak.

30 Ağustos 1922... Bir ulusun küllerinden yeniden doğduğu gün... Türk ordusunun gurur günü...

87'inci yıldönümünde, Zafer bayramı kutlamaları için hazırlıklarda sona gelindi.

Caddelerdeki dev ekran televizyonlarda Türk Silahlı Kuvvetleri'nce hazırlanan video klipler gösteriliyor. İlan panoları ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nce hazırlanan afişlerle donatıldı.

Kutlamalarda Pek Çok İlke İmza Atılacak
Ankara Atatürk Kültür Merkezi'ndeki resmi törende geçiş yapacak personel sayısı ile zırhlı ve mekanize araç sayısı iki kat artırıldı.

Geçen yıl 4 bin personelin katıldığı törenlere bu yıl 8 bin askeri personel katılacak.

Geçit resminde ilk kez Türkiye'deki tüm askeri birliklerin sancakları yer alacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ilave birer tabur da törenlere katılacak.

Ayrıca, milli birlik ve bütünlüğün simgesi Türk Bayrağı, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'na mensup 660 askerden oluşan karma birlik tarafından taşınacak.

30 Ağustos coşkusu gökyüzünde de daha görkemli olacak. Törenlerde 56 uçak, 25 helikopter görev alacak.

Bu yıl ilk kez bir tanker uçağı, 3 F16 savaş uçağı refakatinde geçiş yapacak.

Resepsiyona 4 Bin Kişi Davetli
30 Ağustos resepsiyonu da bu yıl daha kapsamlı olacak. Resepsiyonun yaklaşık 4 bin davetlisi var.

Devlet erkanı, askeri personel, şehit ve gazi yakınları, bürokratlar, iş adamları, sanatçılar ve yazarların yanı sıra resepsiyonda 100 vatandaş da yer alacak.

Resepsiyonda, geçmiş yıllardan farklı olarak, Faruk Saraç'ın hazırladığı, Atatürk'ün giydiği kıyafetlerden oluşan "Sarı Zeybek Defilesi" de gerçekleştirilecek.

Erdoğan ile Baykal sohbet etti

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile kuvvet komutanları, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Günü dolayısıyla tebrikleri kabul etti.

Orgeneral Başbuğ ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay konuklarla tokalaştı. Orgeneral Başbuğ ve kuvvet komutanlarını; TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, orgeneraller, oramiraller, bürokratlar ve yabancı askeri ataşeler tebrik ettiler.

Törenin başlamasından önce Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Baykal'ın bekleme salonunda bir süre sohbet ettikleri görüldü.

İSTANBUL:

Taksim Meydanı:
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üniversiteler, siyasi partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Iğsız, Anıt Şeref Defteri'ne şunları yazdı:

"Bugün yüce milletimizin ve onun ayrılmaz parçası olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bir bütün olarak gerçekleştirdiği zaferin 87. yıl dönümü münasebetiyle minnet ve şükran duygularımızla huzurunuzdayız. Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte en zor şartlar altında yurdunu ve ulusun düşman istilasından kurtardığı gibi bugün de aynı azim ve kararlılıkla çağın gereklerine uygun donanımıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni her türlü tehlikeye karşı korumak ve kollamak amacıyla görevinin başındadır. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ulusunun hizmetinde, Atatürkçü düşünce sistemini benimseyerek görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri olarak huzurunda saygıyla eğiliyor, şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygı ve hürmet anıyoruz"

Beşiktaş:
Beşiktaş'taki Atatürk Cumhuriyet Demokrasi Anıtı'nda da bir tören düzenlendi.

Tören, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Deniz Müzesi Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ali Rıza Işipek, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, üniversiteler, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin, Atatürk Cumhuriyet Demokrasi Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Beşiktaş'taki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi.

İZMİR:
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Tören, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversiteler, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, anıt şeref defterini imzaladı. Yazdıklarını yüksek sesle okuyan Orgeneral Kıvrıkoğlu, şanlı Türk tarihinde müstesna yeri olan Büyük Zaferin 87. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, 87 yıl önce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun ülkeyi işgale kalkışan düşman ordularını hiçbir zaman unutamayacakları bir hezimete uğrattığını, büyük bir kahramanlık ve insanlık dersi vererek tarihte eşine ender rastlanılan 30 Ağustos Zafer Destanı'nı yazdığını belirtti.

Ayrıntılar az sonra

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:27

İLGİLİ HABERLER