Gündem
  • 31.7.2008 00:08

BÜYÜKANIT: 'KARAR HAKKINDA BENDEN BİR YORUM BEKLERSENİZ ÜZÜLÜRÜM!..'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Bir asker olarak en yüksek mahkemenin kararına nasıl yorum getirebilirim? Bunu benden bekleyemezsiniz'' dedi. Orgeneral Büyükanıt, ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin laiklik konusundaki düşüncesinin hiçbir zaman değişmediğini'' de söyledi.
Orgeneral Büyükanıt, KKTC Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla Merkez Orduevi'nde düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkındaki kararıyla ilgili bir soruya, Orgeneral Büyükanıt, ''Benden nasıl bir yorum bekliyorsunuz. Onu merak ediyorum. 'Bu karar iyidir, bu karar kötüdür'... Böyle bir şey bekler misiniz? Onu söyleyin bana, ben de cevap vereyim. Bir asker olarak en yüksek mahkemenin kararına nasıl yorum getirebilirim? Bunu benden bekleyemezsiniz. Bekliyorsanız söyleyin. Herhalde beklememeniz lazım'' yanıtını verdi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın ''topluma yönelik mesajlarının sağduyulu olarak yorumlanabileceğini'' ifade eden bir gazetecinin, ''Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın ilgili siyasi partiye de bir ihtardır'' dediğini hatırlatması ve bunu nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, Orgeneral Büyükanıt, şunları söyledi:
''Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı izledim. Yargının kararını açıkladı. Benden ne karar bekliyorsunuz? Nasıl bir yorum bekliyorsunuz? Siz onu söyleyin. Siz onu söyleyebilirseniz, eğer derseniz ki bana, 'Sizin bu kararı yorumlamanız lazım' derseniz, yorumlayayım.''
Orgeneral Büyükanıt, kararın sürpriz olup olmadığına yönelik bir soruya ise ''Ben Anayasa Mahkemesi'nin kararını nasıl tahmin edeyim ki'' cevabını verdi.
Kararın, toplumda bir rahatlama yaratıp yaratmadığına ilişkin soru üzerine, Orgeneral Büyükanıt, ''Benden yorum bekliyorsanız, üzülürüm. Beklememeniz lazım'' dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ''laiklik konusundaki düşüncesini'' sorması üzerine şunları kaydetti:
''Bizim laiklik konusundaki düşüncemiz hiçbir zaman değişmedi. TSK'nın laiklik konusundaki görüşü, düşüncesi ve duruşu hiçbir zaman değişmedi. Hiçbir zaman değişmez. Artık bunu söylemeye belki yorulduk yani... TSK'nın laiklik konusundaki görüşlerini hiç merak eden var mı? TSK neredeyse, yine oradadır. TSK'nın yeri değişmez. Ne benle değişir, ne benden önce değişti ne de benden sonra değişir. TSK'nın bu konumu değişmez. Biz Atatürk Cumhuriyetinin, Anayasa'da belirlenmiş ilkelerinin peşinde giden bir kurumuz, bu değişmez. Bunun günlük politikalarla alakası yok.''

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:27

İLGİLİ HABERLER