Gündem
  • 29.5.2006 17:28

BÜYÜKELÇİ İRTEMÇELİK KÖŞK'E ÇIKTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'da Türkler ile buluşmasında türbanlı bir kadının "büyükelçilikte türbanlı fotoğraf ile resmi işlem yaptıramadığını" ifade etmesinin ardından, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi İrtemçelik'e dönerek sert bir dille "böyle bir uygulamayı onaylamadığını" söylemişti.
 
Bu olay üzerine istifa edeceği iddia edilen Büyükelçi İrtemçelik, bugün sabah saatlerinde geldiği Dışişleri Bakanlığı'ndan çıkarken sorulan "istifa edecek misiniz?" sorusuna, "hiçbir açıklama yapmıyorum, anlayış bekliyorum" diye yanıtladı.
 
İrtemçelik yarın saat 10.30'da ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşecek.
 
Olay nasıl gelişti?
 
Başbakan Erdoğan, 25 mayısta Almanya'daki vatandaşlarla yaptığı toplantı sırasında çifte vatandaşlığı bulunan türbanlı bir kadının pasaport için gittiği konsoloslukta görevlilerin, 'babaanneniz gibi bağlayacaksınız ve şuradan da biraz saçlarınız gözükecek' dediğini' söylemesi üzerine, Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'e böyle bir uygulama olup olmadığını sormuştu.
 
Büyükelçi İrtemçelik'in, 'pasaportlarda kullanılacak fotoğraflarla ilgili bir genelge bulunduğunu' belirtmesi üzerine Başbakan Erdoğan, ''böyle bir genelge varsa, bu genelge yazılıp nasıl gönderilmişse, aynı şekilde iptali de gönderilir'' demişti.
 
Genelge türbanla ilgili değilmiş
 
26 mayısta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya gezisinde Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik ile tartışmasına yol açan genelgenin Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklı ve pasaport konusuyla ilgili olduğu ortaya çıkmıştı.
 
Haftalık basını bilgilendirme toplantısında konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Emniyet'in 'pasaport tanziminde dikkat edilecek hususlar' konusunda bir genelgesinin 1984 yılında yayımlandığını, bu genelgenin bugüne kadar yenilendiğini söylemişti.

(cnntürk)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER