Gündem
  • 19.1.2015 16:59

Cami ve cemevi aynı çatı altında

Cami ve cemevi aynı çatı altında aynı çatı altında,cami,cemevi,fatsa,ordu

Fatsa’nın Fatih Mahallesi’nde bulunan Hz. Ali Camsi ve Cemevi, Sünni ve Alevi vatandaşları aynı çatı altında bir araya getiriyor. Üçüncü katı cami olarak hizmet veren binanın ikinci katında cemevi, giriş katında ise aşevi bulunuyor. Önyargıların yıkıldığı, barış ve hoşgörünün hakim olduğu bu mekanda kimse birbirinden rahatsızlık duymuyor. Alevi’si, Sünni’si ile bir arada yaşanan kardeşlik ortamında insanlar aynı safta namaz kılıyor, aynı semah ortamına katılıyor, aşevinde hazırlanan yemeğe aynı masanın etrafında kaşık sallıyor. 1995 yılında Alevi ve Sünni vatandaşlar tarafından inşaatına başlanan Hz. Ali Camii ve Cemevi, 2001 yılında hizmete girdi.

Cami ve cemevi birlikteliğinde en büyük desteği Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan’dan ve hemşehrileri ünlü aktör Kadir İnanır’dan aldıklarını söyleyen Fatsa Cemevi Derneği Başkanı İhsan Kartal, “2001 senesinde hem camimizi hem cemevimizi hem de aşevimizi hizmete açtık. Hiçbir ayrım yapmadan Alevi-Sünni kardeşliği içerisinde bu birlikteliğimiz devam diyor. Biz Ehl-i Beyt’in torunlarıyız. Camimizde namazımızı kılıyoruz, aşağıya inerek camimizi yapıyoruz, gelen misafirlerimizi de aşevimizde ağırlayarak asla yemek yedirmeden göndermiyoruz” dedi.

Hz. Ali Camii ve Cemevi’nin Türkiye’de aşevi, cami ve cemevinin birarada olduğu ilk ve tek mekan olduğunu, bu nedenle ’cami ve cemevi birada olur mu’ gibi sorulara muhatap kaldıklarını belirten Kartal, "Neden olmasın? Elhamdülillah Müslümanız. Cami kelimesi zaten cemden geliyor. Cami ile cemevinin bizim cemaatimiz için bir farkı yok” şeklinde konuştu.

Alevi kökenli olmasına rağmen cami ile cemevinin bir arada olduğu yerde görev yapmaktan çok memnun olduğunu belirten Hz. Ali Camii imamı Ali Rıza Güven Kaya ise, "Ben de bu cemaatin içerisinden gelen birisi olarak, Alevi-Sünni ayrımı yapmadan, herhangi birisine farklı gözle bakmadan birlikte ibadetimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. İnşallah bundan sonra da yaşanmaz. Ülkemizde arzu edilen görüntü burada var” diye konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:46

İLGİLİ HABERLER